ma.GurusHealth.ru

Јужна Азијци треба да се вежба повеќе да се намали ризикот од дијабетес

Една нова студија спроведена од страна на истражувачите на Универзитетот во Глазгов покажа дека имигранти од Јужна Азија (Бангладеш, Индија, Пакистан) треба да се обрне повеќе внимание на физичката активност во споредба со Европејците, за да се спречи дијабетесот.

Резултатите од оваа работа, да ги открие нови податоци за етничките разлики меѓу пациентите, се објавени во стручно списание Diabetologia.

Во Велика Британија, тоа одамна го направија опсервација дека многу Јужна Азијците имаат 3-5 пати поголем ризик од инсулин-зависен дијабетес мелитус. Во исто време, тие се развие болеста во една деценија порано од Европејците, и влијае на луѓето со релативно низок БМИ.

Дури и оние Азијци кои не се дијагностицирани со дијабетес имаат малку зголемена во споредба со нивото на шеќер во крвта на Европејците. Експертите не се сигурни зошто ова се случува, но тие веруваат дека оваа популација има генетски определен зголемена отпорност на клетките на телото на ефектите на инсулинот.

Клучните фактори кои имаат влијание на инсулинска резистенција вклучуваат:


• Ниско ниво на физичка активност.
• Значајни масти.
• Релативно ниски мускулната маса.

Во оваа студија, британски научници се обиделе да се разјаснат односите помеѓу нивото на шеќер и физичка активност меѓу Јужна Азијци што живеат во Велика Британија, и да се споредат овие резултати со оние на мајчин Европејците.

Во истражувањето беа вклучени 100 100 азијатите и европејците, тие сите беа мажи на возраст од 40-70 години, живееле во Шкотска и не имаат дијагноза на дијабетес. Тие оценуваат отпорност на инсулин, шеќерот во крвта, толеранција на вежбање, како и други фактори на ризик.

Резултатите покажаа дека Јужна Азијци главните проблеми е поголемо таложење на масти, најлошото физичка форма и зголемување на отпорност на инсулин во споредба со европските мажи.

Д-р Назим Ghuri, Институтот за кардиологија и медицински науки, кој беше еден од главните автори на студијата, вели: "лоша физичка состојба - е најважниот фактор кој е поврзан со зголемување на инсулинската резистенција и високо ниво на шеќер во машки Азија средна возраст."

Неговиот колега, професор Сатар, заклучува: "Овие резултати ќе биде важно за насоките за физички тренинг, кој денес целосно ги игнорира етнички аспект. Многу водечки доктори и научници сега препорачуваме да се разгледа дебелината кај луѓето од Јужна Азија БМИ од 25, наместо 30 кг / м2 како Европејци ".
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Smart инсулин успешно тестиран кај глувцитеSmart инсулин успешно тестиран кај глувците
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Вештачкиот панкреас ќе биде во 2018 годинаВештачкиот панкреас ќе биде во 2018 година
Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулинЕдна третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичаритеВисоки нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите
Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќеркиПушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки
» » » Јужна Азијци треба да се вежба повеќе да се намали ризикот од дијабетес