ma.gurushealth.ru

А здрав начин на живот за време на бременоста го намалува ризикот од дијабетес 2 пати

За време на бременоста, бремените жени треба да се грижи не само за сопственото здравје, но исто така и за здравјето на своето дете.

Новите истражувања покажуваат дека здрав начин на живот - престанок на пушењето, правилна исхрана, редовно вежбање - помага во спречување на половина од сите случаи на гестациски дијабетес.

Научниот труд е објавен на веб-сајтот BMJ, го испитува влијанието на т.н. низок ризик начин на живот (начин на живот со низок ризик) на бременоста.

Авторите на студијата се обиде да се брои бројот на случаи на гестациски дијабетес може да се спречи ако сите жени да ги следи препораките на лекарите за здрав начин на живот.

Центарот за контрола и превенција на болести држави во дијабетес Америка за време на бременоста (гестациски дијабетес) влијае помеѓу 2% и 10% од бремените жени. Тоа се случува кога мајката на панкреасот е во можност да произведе доволно инсулин за зголемување на потребите на телото.

Иако гестациски дијабетес оди по се роди бебето, во следните 10-20 години се жени во 35-60% поголема веројатност да развијат дијабетес тип 2.

Но, гестациски дијабетес штети не само на здравјето на мајката. Висока концентрација на гликоза во крвта, според некои научници, предизвикува малформации во ембрион. Децата кои се родени од жени со гестациски дијабетес се со поголема веројатност да имаат дефекти при раѓањето, како и повеќе склони кон дебелеење.

"Идентификација на факторите на живот што може да ги заштити жените од гестациски дијабетес, е важен чекор за надминување на овој проблем", - пишува во својата статија, професор Meltzer Сара (Сара Meltzer) од Универзитетот МекГил во Канада.

Придобивките на здрав начин на живот за време на бременоста

Истражувачите ги анализирале податоците од 14 000 здрави жени кои учествувале во студијата на здравје медицински сестри Nurses` здравство Студија II САД во 1989-2001. Ова дело го зема предвид телесна тежина, нивото на физичка активност, пушењето, учесниците исхрана исхрана, како и фактот на гестациски дијабетес во текот на бременоста, кој беше снимен во историјата.

е пронајден вкупно 14.000 жени гестациски дијабетес во 823 учесници. Најважниот фактор на ризик, како што се очекуваше, беше прекумерна тежина - БМИ од 25 или повеќе. Жените кои имаат БМИ пред бременоста надминува 32, доживеа гестациски дијабетес се 4 пати почесто од другите учесници.

Учесниците кои ќе се врши препораки сите три лекарите (не пушат, јадат право и редовно вежбање), се разболе со гестациски дијабетес на 41% помалку отколку други. исто така, ако тие се пред бременоста имале нормална телесна тежина, ризикот е намален за 52%. Но, научниците велат дека три препораки од корист за сите жени, без оглед на почетната БМИ.

Со помош на математичка формула, истражувачите проценуваат дека околу 48% од случаите на гестациски дијабетес во САД би можеле да бидат спречени ако сите жени во Америка следеше три основни совети на лекарите, и види вашата тежина пред бременоста.

Можност за промена

Авторите признаваат дека нивните податоци нема да биде претставник на целото население на САД, бидејќи сите учесниците во студијата NHS II беа професионални медицински сестри, претежно бела раса.

"Фреквенцијата на дебелината и прекумерна тежина кај американските жени е околу 60%, како што беше потврдено од страна на податоци од Националната здравствена и исхрана 2007-2008 година. беше само 27%, "Во нашата студија, овие жени - велат научниците.

Според некои експерти, ова сугерира дека здравствените работници се повеќе загрижени за нивното здравје, и податоците на оваа работа тешко може да се пренесе на целото население. Професорот Meltzer повици за слични студии во други групи кои се свесни за нивното здравје е многу помалку.

И покрај ограничувањата, авторите се надеваат дека нивните наоди ќе ги мотивира жени кои планираат бременост "Иако секој тешко да го промени своето однесување и начин на живот, време на бременост, ни дава последната можност за потребните промени. Промените во исхраната и нивото на стрес со цел да се подобри нивното здравје и ќе ја постави силна иднината на здравјето на детето. "
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
Здравјето на срцето зависи од квалитетот на спиењетоЗдравјето на срцето зависи од квалитетот на спиењето
Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.
Дијабетес со жени: знаците за предупредување и фактори на ризикДијабетес со жени: знаците за предупредување и фактори на ризик
Дијабетес и БременостДијабетес и Бременост
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и БременостШеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост
Витаминот Д и бременост: сонцето не е доволноВитаминот Д и бременост: сонцето не е доволно
Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќеркиПушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки
Ако сте болни пред бременостаАко сте болни пред бременоста
» » » А здрав начин на живот за време на бременоста го намалува ризикот од дијабетес 2 пати