ma.gurushealth.ru

Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите

Видео: Зошто е сува уста (ксеростомија) во дијабетес?

Меѓународна средба на ендокринологија друштво и друштво за ендокринологија ICE / ЕНДО 2014 Чикаго продолжува да нè воодушеви со нови откритија.

Вчера, велат истражувачите Бостон дека луѓето со дијабетес склони кон депресија поради фактот дека високите нивоа на шеќер влијае на невротрансмитери поврзани со депресија.

Претходните студии покажаа врска меѓу депресијата и дијабетес, но научниците не се сигурни за механизам кој е во основата овој поглед.

Во 2010 година, истражувачите од Харвард Школата за јавно здравство (Харвардската школа за јавно здравје) во Бостон, кои ја проучувале врската меѓу депресијата и дијабетес, го анализирале голема група на 65.381 жени. Тимот откри дека не само жени со дијабетес имаат поголем ризик од депресија, но, исто така, жените со депресија често се развие дијабетес.

Авторите на оваа студија покажа дека жените со депресија дијабетес развива 17% поверојатно, и ако пациентот е исто така се земаат антидепресиви, тогаш 25% повеќе од оние кои немаат депресија.


Од друга страна, жените со дијабетес имаат 29% поголем ризик од депресија, како и оние кои се на инсулин - 53% поголем ризик од депресија во споредба со учесниците без дијабетес.

"Депресијата може да биде резултат на биохемиски промени кои се директно предизвикани од дијабетес или лекови за лекување или стрес и проблеми кои се јавуваат кај луѓе кои се принудени да се борат дијабетес и нејзините компликации," - укажуваат авторите на студијата.

Оваа научна работа даде повод за една нова студија, која е организирана од страна на д-р Никола Bolo (Никола Bolo) Медицински центар Бет Izraeyl и д-р Доналд Simonson (Доналд Simonson) од болница Бригам жените во Бостон.

Биохемиски однос на дијабетес и депресија

"Традиционално, пациенти со дијабетес мелитус тип 1 или 2 имаат поголем ризик од депресија поради високото ниво на стрес дека тие се соочуваат секојдневно се борат со комплексни хронична болест. Нашите резултати укажуваат на тоа дека високи нивоа на шеќер во крвта по себе предиспозиција за развој кај пациенти со тип 1 дијабетес, депресија предизвикана од биохемиски промени во мозокот, "- напиша Bolo и Simonson.

Истражувачите ги проучувале мала група од 3 мажи и 5 жени (средна возраст 26 години) со дијабетес тип 1, споредувајќи ги со контролна група од 6 мажи и 5 жени (средна возраст 29 години). Никој од учесниците не ги исполнуваат критериумите за клиничка депресија.

Користење на методот на функционална магнетна резонанца, истражувачите ги оценува нивоата на глутамат - невротрансмитер кој е поврзан со депресија кај луѓето. Мозоци биле скенирани како учесници во нормално ниво на шеќер (90-110 mg / dL), и во умерено покачени нивоа (180-200 mg / dL).

Авторите заклучиле дека зголемувањето на нивото на шеќер слабее врската помеѓу области на мозокот кои се одговорни за само-перцепција и емоции, па пациентите со дијабетес се повеќе склони кон депресија.

Зголемување на нивото на гликоза во тоа исто така се поврзува со зголемување на содржината на глутамат кај пациенти со дијабетес, но не и кај здравите учесници. Високо ниво на глутамат во мозокот во корелација со лоши резултати во Табела процени тежината на депресија.

Д-р Bolo верува дека резултатите "може да овозможи развој на нови терапии наменети за депресија кај луѓето со дијабетес".
Сподели на социјални мрежи:

Слични
ЕндокринологијаЕндокринологија
Здравствена закана, "ноќ бувови"Здравствена закана, "ноќ бувови"
Стравот од породувањето и постпартална депресијаСтравот од породувањето и постпартална депресија
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Некои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетесНекои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетес
Спиење може да се третираат метаболички нарушувањаСпиење може да се третираат метаболички нарушувања
Ние ги третираме депресија - штити срцетоНие ги третираме депресија - штити срцето
Депресија по мозочен удар се зголемува ризикот од смртДепресија по мозочен удар се зголемува ризикот од смрт
» » » Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите