ma.GurusHealth.ru

Матични клетки ќе се излечи дијабетесотВидео: за создавање на вештачки панкреас може да помогне во лекувањето на дијабетес

Се случи еднаш го нарече еден од најголемите достигнувања во терапијата со матични клетки.

Харвард научниците успеале да се создаде милијарди на зрели и целосно функционални инсулин бета клетките на панкреасот од ембрионални матични клетки на цицачите.

Истражувачите ги опишат нивните резултати во магазинот Cell.

Тие зборуваа за тоа како трансплантирана матични клетки добиени од бета клетките во бубрезите на глувчето, пациентите со дијабетес. Две недели подоцна, на животните остана од дијабетес симптомите.

Студијата беше чекор напред и се надевам за сите луѓе со дијабетес, особено тип 1 дијабетес, кои треба редовно да инјекции на инсулин, поради недостаток на производството на инсулин во телото.

"Сега сме на растојание од претклиничките испитувања на целната линија," - ентузијастички коментира за исходот на професорот Даглас Melton (Даглас Melton), шеф на Одделот за матични клетки и регенеративната биологија на Универзитетот Харвард.

Претклинички истражување ќе се покаже на безбеден начин да се запре реакцијата на имунолошкиот систем да се пресади бета клетките на панкреасот. Ефективноста на оваа постапка е речиси докажано. Ако тоа се потврдува и нејзината безбедност, тоа ќе отвори нова ера во третманот на инсулин-зависен дијабетес мелитус.

Работат на заштита на бета-клетките

Тип 1 дијабетес е автоимуна болест во која имунолошки клетки на телото уништи бета клетките на свој панкреасот. Без инсулин, телото не може да се контролира нивото на гликоза во крвта, па тоа е значително зголемен, постепено резултира со оштетување на нервите, крвните садови и другите ткива.

За успехот на својата единствена технологија, научниците ќе мора да го додадете во клетките на друга компонента, која ќе престане реакцијата на имунолошкиот систем на домаќинот на клетки што создаваат инсулин. Навистина, за време на научниците за трансплантација трансплантирани околу 150 милиони клетки, и оваа популација треба да се спаси.

За извршување на тешка задача на научниците од Харвард соработувал со колеги од Масачусетс Институтот за технологија (МИТ). Заедно, тие имаат развиено имплант кој штити новата бета клетките од оштетување на имунолошкиот систем на примателот.

Професорот Melton рече дека уредот е сега се тестира, и тоа веќе покажаа способност за заштита на трансплантација од имунолошкиот систем, за неколку месеци по операцијата кај глувците.

"Овие клетки се уште се заштитени и продолжи да произведува инсулин," - вели професор Melton.

Бета клетките од матични клетки имаат сите знаци на зрели функционални клетки

Додека други истражувачи имаат добиено голем број на начини на бета клетките од матични клетки, тие не се симптоми кои се карактеристични за зрели и функционални клетки. Професорот Melton и неговиот тим велат дека нивниот нов метод на матични клетки диференцијација дозволува милијарди нормални клетки што создаваат инсулин, кои се сите маркери на зрели клетки.

Харвард научниците доби бета-клетки:

  • Тие ги имаат сите биомаркери на зрели бета клетки
  • Содржат калциумови канали одговорни за гликоза
  • Акумулираат инсулин во секреторни гранули
  • Распределат соодветни дози на инсулин како одговор на стимулација

Видео: Како да се излечи дијабетесот elayvmaks спрејови. Alivemax

"Покрај тоа, овие клетки лачат инсулин во крвта на глувци веднаш по трансплантација во зависност од нивото на гликоза и трансплантација на овие клетки брзо да се справат со хипергликемија кај дијабетични глувци," - вели Melton.

Сега ја испитуваат клетки што создаваат инсулин кај останатите животински модели, вклучувајќи примати.

Американските и британските експерти се јавите на оваа работа вистинска револуција. Професорот Елејн Фухс (Илејн Фухс) од Универзитетот Рокфелер, вработен Хауард Хјуз медицински институт, кој не бил вклучен во овој проект, вели дека ова е еден од најважните последните достигнувања.

Д-р Фухс рече: "Јас се приклучат многу луѓе во светот кој поздравувам моите колеги за ова извонредно достигнување. Со децении, научниците се обиделе да создадат човечки бета клетки кои може да се зголеми и да предизвика да се произведуваат инсулин. Melton и неговиот тим се надминат сите пречки на патот и ја отвори вратата на сосема нов начин на лекување на дијабетес тип 1 ".
Сподели на социјални мрежи:

Слични
CAMP протеин враќа на панкреасотCAMP протеин враќа на панкреасот
Островските апарат на панкреасотОстровските апарат на панкреасот
Научниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасотНаучниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасот
Тоа создаде мрежа на крвните садови од матични клеткиТоа создаде мрежа на крвните садови од матични клетки
И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантацијаИ во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација
Контрола на диференцијација на матични клетки. Забрзување на матични клетки пролиферацијаКонтрола на диференцијација на матични клетки. Забрзување на матични клетки пролиферација
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулинЕдна третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин
Бактеријата може да ги конвертира зрели клетки на домаќинот матични клеткиБактеријата може да ги конвертира зрели клетки на домаќинот матични клетки
Уште еден чекор на научниците да расте ендокрините клеткиУште еден чекор на научниците да расте ендокрините клетки
» » » Матични клетки ќе се излечи дијабетесот