ma.GurusHealth.ru

Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин

Видео: Живот здрави! Тип 1 дијабетес кај деца

И покрај тоа што се претпоставува дека луѓето со дијабетес тип 1, панкреасот не произведува инсулин, една нова студија ја побива оваа: околу една третина од пациентите со хормон произведени многу години по дијагнозата.

остаток на инсулинската секреција на може да продолжи за повеќе од 40 години.

Ова беше објавија истражувачите во списанието грижата за дијабетесот.

Нивните откритија може да помогне да се избегне погрешна дијагноза и подобрување на третманот на дијабетес.

"Други студии покажаа дека некои пациенти со тип 1 дијабетес живеат за многу години по дијагнозата, продолжува да се лачат своите инсулин. Претходно се сметаше дека овие пациенти - исклучителен случај ", - вели водечкиот автор на новата работа на д-р Чарлс Greenbaum (Карла Greenbaum), директор на берза Biobank операции Центар T1D, банката за чување на биолошки примероци на пациенти со дијабетес тип 1 во Сиетл.

"За прв пат можеме да кажеме дека овие пациенти дефинитивно припаѓаат во групата на пациенти со дијабетес тип 1, и оваа информација ќе имаат големо влијание врз идните политики во здравството," - вели д-р Greenbaum во соопштението.

Во светот, околу 35 милиони луѓе страдаат од дијабетес тип 1. Тоа е автоимуна болест која предизвикува уништување на инсулин-производство на клетките на панкреасот. Како резултат на тоа, железо загуби способноста да лачи инсулин, а пациентите се бара доживотно инјектирање на овој хормон.

Истражувачите ги испитувале повеќе од 900 примероци од пациенти со тип 1 дијабетес од сите возрасти - од 5 до 88 години. Тие откриле дека C-пептид, што е показател за свој секреција на инсулин, се содржани во пациенти од сите возрасти.

Но, C-пептид е откриен почесто и на повисоки концентрации кај оние пациенти кај кои дијагнозата и подоцна, во зрелата возраст. Пациентите кои се дијагностицирани со дијабетес тип 1 е направена пред 3-5 години, C-пептид беше присутна во 78% од случаите на дијагноза по 18 години и помалку од 50% од случаите на дијагноза на 18 години.

Покрај тоа, 16% од пациентите кои се дијагностицирани по собата 18 години, а 6% од пациентите кои се дијагностицирани во собата детството, C-пептид беше присутен на примероци за повеќе од 40 години. Научниците заклучиле дека меѓу овие групи на пациенти имаат некои клучни разлики.

"Нашите наоди може да доведе до нови целните терапии, кои ќе се фокусираат на заштитата на резидуална секреција на инсулин. Ова ќе им помогне на пациентите со тип 1 дијабетес подобра контрола на болеста и да се намали ризикот од компликации. На пример, сега учат еден нов имунотерапија, а нашите податоци покажуваат дека помладите пациенти - најдобрите кандидати за овој третман, "- вели коавторот на студијата Аса Дејвис (Аса Дејвис).
Сподели на социјални мрежи:

Слични
CAMP протеин враќа на панкреасотCAMP протеин враќа на панкреасот
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
ЕндокринологијаЕндокринологија
Научниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасотНаучниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасот
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Матични клетки ќе се излечи дијабетесотМатични клетки ќе се излечи дијабетесот
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Безболно patch за третирање на дијабетесБезболно patch за третирање на дијабетес
» » » Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин