ma.GurusHealth.ru

Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата

Видео: Што тестови треба да се преземат за пациентите со дијабетес?

Деца со тип 1 дијабетес се изложени на зголемен ризик од ментални болести, особено во првите шест месеци по дијагнозата.

Ова е наведено од страна на резултатите од голем нова студија спроведена во Шведска.

Студијата покажа дека децата со дијабетес склони на различни ментални болести и се изложени на поголем ризик од самоубиство, дури и во споредба со своите браќа и сестри.

"Ова е голема студија прави значаен придонес за нашето разбирање на влијанието на дијабетес тип 1 на емоционално здравје. Овие податоци укажуваат на тоа дека луѓето кои живеат со тип 1 дијабетес имаат поголем ризик од проблеми со менталното здравје и бараат посебно внимание ", - коментира на овие податоци д-р Ричард Елиот (Ричард Елиот), менаџер за британската добротворна Дијабетес Велика Британија.

Наодите се објавени во издание на грижата за дијабетесот од д-р Агниешка Batvitskoy (Агниешка Butwicka), научен соработник на Одделот за епидемиологија и биостатистика на Каролинскиот институт во Стокхолм.

Користејќи податоци од дијабетес регистар на Шведската национална малолетничка, Шведскиот национален регистар на дијабетес и Шведскиот национален регистар на пациентот за 1973-2009 година, истражувачите избрани 17 122 деца со дијабетес тип 1 и 18 847 на нивните здрави браќа и сестри (браќа и сестри) кои биле следени до 18 години . Секој член со дијабетес, истражувачите во споредба со стотици случајно избрани здрави лица кои се исти со возраста, полот и други критериуми.

Вкупно 1.428 деца со дијабетес тип 1 (8,3%) се дијагностицира ментална болест, а во 259 случаи - повеќе од една болест. Научниците проценуваат дека ризикот од психијатриски нарушувања во оваа група е 3 пати поголем во споредба со општата популација во првите 6 месеци по дијагнозата и 2,1 пати за време на набљудување.

Децата со дијабетес имале зголемен ризик од речиси сите ментални нарушувања, вклучувајќи анксиозни нарушувања, нарушувања во исхраната, хиперактивност и недостаток на внимание, пореметувања во однесувањето, аутизам спектар на нарушувања и други. Коефициентот на шансите се движеше помеѓу 1,6-2,2.

Децата со дијабетес се со поголема веројатност нивните здрави врсници и браќа и сестри извршени обиди за самоубиство, иако тоа е точно само за оние учесници кои имаат положено болничко лекување во психијатриска болница (сооднос на коефициенти 1.8) a.

Интересно е тоа што ризикот од ментални болести во текот на периодот на студирање се намали од 2,7 деца родени во 1973-1986 на 1,9 деца за 1997-2009 година на раѓање.

Д-р Batvitska изјави за објавување Medscape Медицински Вести, дека најзабележителните за повлекувањето е односот на дијабетес со широк спектар на ментални нарушувања: "Тоа е неверојатно, но дијагноза на дијабетес се поврзани не само со депресија и анксиозност, тоа ќе биде сосема логично, но со широк спектар на ментални нарушувања ".
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
ЕндокринологијаЕндокринологија
Здравствена закана, "ноќ бувови"Здравствена закана, "ноќ бувови"
Сино светло "од" дијабетесСино светло "од" дијабетес
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Здравјето на срцето влијаат на нормалното функционирање на мозокотЗдравјето на срцето влијаат на нормалното функционирање на мозокот
Некои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетесНекои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетес
Земање антибиотици е поврзано со ризик од дијабетесЗемање антибиотици е поврзано со ризик од дијабетес
Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичаритеВисоки нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите
» » » Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата