ma.gurushealth.ru

Одење намалува постари ризикот од развивање на дијабетес тип 2

А кратка прошетка по оброкот може да го намали ризикот се наоѓаат во неговата зрелоста тип 2 дијабетес.

Тие помагаат да се намали бранови на шеќерот во крвта што се случуваат по преземањето pischi- овие резултати покажуваат мала студија спроведена во САД.

Иако лекарите велат дека резултатите од оваа работа мора да се најде потврда во едно ново истражување, тие нудат три мал временски период во текот на денот да се даде на вежби.

Ова треба да им помогне на луѓето стареат подобра контрола на шеќерот во крвта од долги сесии еднаш на ден, особено ако ги направи во право време.

Одморат во попладневните часови - најлошото нешто што можете да направите. Така укажуваат истражувачите од Универзитетот Џорџ Вашингтон, кој ја спроведе студијата и објавени резултатите во списанието грижата за дијабетесот. Наместо на одмор е многу подобро да се прошетам со кучето, или да одат некаде на бизнис, или да се прошетам без цел за околу 15 минути. Движењето ќе помогне да се спречи зголемувањето на нивото на шеќер во крвта, што често доведува до појава на дијабетес тип 2. Приближни проценки покажуваат дека околу 79 милиони евра. Американците се во состојба на пред-дијабетес се дека без да се знае тоа.

Други истражувања покажаа дека губење на тежината и вежбање за да се спречи појавата на дијабетес тип 2, а овие вежби не мора нужно да биде интензивна. Оваа година, група на лекарите покажа дека куси прошетки намали шеќерот во крвта и нивото на холестерол, колку што работи.


Новата студија е прв со цел утврдување на ефектите од краток период на вежбање после оброк, кога нивото на шеќер во телото се зголемува драматично. Главниот автор Лорета DiPietro ја даде следната изјава: "Ова откритие е добра вест за луѓето на седмата или осмата деценија од кои се способни за краткорочни физичка активност во текот на денот."

Одење може да помогне да се намали отпорноста на организмот на инсулин

постарите луѓе се помалку способни да го контролираат нивото на шеќер по јадење. Причината за ова е отпорност на инсулин во мускулите и бавно или ниско ниво на секреција на панкреасот инсулин. Инсулинот се бара од страна на тело за регулирање на нивото на шеќер во крвта.

Високи нивоа на шеќер после јадење - клучен фактор на ризик во транзицијата од нарушена толеранција на глукоза на тип 2 дијабетес и болести на срцето, вели DiPietro. Таа и нејзините колеги откриле дека просечната дневна шеќер во крвта ќе се намали повеќе ефикасно, со помош на три 15-минутна прошетка, од 45 минути во истата умерено темпо. "Мускулна контракција поврзани со кратка прошетка, носи непосреден ефект во однос на намалувањето на нивото на шеќер кај постарите лица."

Одмор после јадење не се препорачува

Во меѓувреме, прошетка по вечерата - тоа не е она што се вклучени повеќето луѓе. Многу почесто завршува попладне дремат или гледање телевизија, и како пасивни определба. "Ова е најлошото сценарио од аспект на здравјето. Многу покорисно би било да се даде храна да се вари и малку личи малку. Посебно се препорачува да го стори тоа, по вечерата, затоа што тоа е голем придонес на просечното ниво на шеќер плати за вечера. "

Една мала студија споредува ефикасноста на три сфери распоредот

DiPietro и неговите колеги спроведе истражување со учество на десет лица на возраст од 60 години, со ризик од дијабетес тип 2 се должи на недостатокот на физичка активност и нивото на гликоза во крвта на шеќер над нормалното. За останатите, тие беа здрави непушачи.

Учесниците ја искористи предноста од три извршување на програми, одделени со четири недели. Редоследот на програми избрани по случаен избор. Секоја програма е потребно 48 часа во сала за калориметар каде што е можно да се измери потрошувачка на енергија на лицето и на способноста да се изгори на различни супстанции со мерење на содржината на кислород и јаглерод диоксид.

Првите 24 часа се биде таму е повикување ден. На вториот ден, учесниците почнаа да се во согласност со еден од трите избрани програма за вежбање. Првиот беше 15-минутна прошетка по секој оброк, а вториот 45 минути пешачење во 10.45 часот, на третиот еден 45-минутна прошетка до 16.30.

Учесниците јаделе иста храна, и се мери нивото на шеќер за 48 часа. Одење извршени во unhurried "одење" темпо.

Одење по вечерата испадна да биде најкорисен

Судејќи според резултатите, најголема корист од телото носи една вечер прошетка. Резултатите се висок крвен шеќер по јадење, која често е најзастапен внесувањето на храна во текот на денот и се појави на следното утро, па нејзино намалување пред спиење е важна задача.

Добиените резултати треба да бидат проверени во големи студии со поголем број на учесници.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствена закана, "ноќ бувови"Здравствена закана, "ноќ бувови"
Ризикот од микроваскуларни компликации на дијабетес независно од возрастаРизикот од микроваскуларни компликации на дијабетес независно од возраста
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Во фармацевтите за да им помогне контрола на дијабетесВо фармацевтите за да им помогне контрола на дијабетес
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулинЕдна третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин
Статини компликации од дијабетесСтатини компликации од дијабетес
Некои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетесНекои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетес
Физичката активност го намалува ризикот од катарактаФизичката активност го намалува ризикот од катаракта
» » » Одење намалува постари ризикот од развивање на дијабетес тип 2