ma.GurusHealth.ru

Дијабетес мелитус и очекуваното траење на животот на пациентите по трансплантација на белите дробови

Видео: Протеини коктел Nechural Биланс Wellness by Oriflame

Една нова студија од страна на австралиски научници, покажа дека пациентите со дијабетес имаат полоша прогноза по операцијата за трансплантација на белите дробови.

Во ретроспективна студија покажа дека ризикот од смрт на пациенти со дијабетес по трансплантација на белите дробови е пет пати повисока отколку кај пациенти без дијабетес (или 5,6;. 95% CI 4,00-7,80 P<0,001).

Ова беше соопштено на состанокот на Здружението за ендокринологија д-р Кетрин Хекман, вработен во Alfred Hospital во Мелбурн (Австралија).

Во интервју за западни медицински публикации р Хекман изјави: "Кога ќе се стави заедно сите фактори на ризик за смрт, ние откривме дека дијабетес, независно од другите фактори кои најсилно влијаат на ризикот кај овие пациенти по трансплантацијата. Овој ризик е повеќе од 5 пати поголем ризик од смрт кај пациенти без дијабетес ".

Таа додаде дека скрининг примачи за дијабетес нужно мора да се одржи во планирањето на такви операции.

Процентот на пациенти преживување по трансплантација на белите дробови е полошо отколку во која било друга трансплантации на органи. Во западните земји, во просек, 30% од пациентите кои живеат по трансплантацијата за 10 години. За споредба, трансплантација на срце, овој процент е 60%, а по трансплантација на бубрези - 80%.

Покрај тоа, по трансплантација на белите дробови е многу висок ризик од развој на дијабетес: 26% од пациентите развиваат дијабетес во првата година по операцијата, а 40% за првите пет години. Во исто време, според д-р Хекман, влијанието на дијабетес на прогнозата кај оваа популација се уште е слабо разбрана.

Истражувачот забележува дека институцијата во која таа работи, има најмногу искуство во областа на трансплантација на белите дробови во сите на Австралија, и е еден од водечките места во светот. Секоја година се врши 70-90 белите дробови трансплантација.

Да се ​​оцени ефектот на дијабетес на прогнозата на пациенти по трансплантација на белите дробови, д-р Хекман и колеги спровеле преглед на 387 случаи на трансплантација на белите дробови врши во болница Алфред од јануари 2001 година до јули 2010 година.

Тие откриле дека голем дел од пациентите со дијабетес кои загинаа за време на периодот на истражувањето е 63% во споредба со 40% кај пациентите без дијабетес. Кај пациенти со дијабетес беше најнизок животен век по трансплантација на белите дробови - 5 години во споредба со 10 години кај пациенти без дијабетес (P<0,001).

Д-р Хекман изјави: "Откривме огромна разлика во животниот век на пациентите со дијабетес и без тоа, разликата е многу поголема отколку што очекувавме. Најдовме дека кај пациенти без дијабетес, 50% имале 10 години марка, а 50% кај дијабетичари починал, а не живееле 5 години. "

Тие идентификуваа другите послаби фактори кои влијаат на прогнозата. Овие вклучуваат употреба на такролимус, наместо на циклоспорин (или 1,8;. 95% CI 1,20-2,70 P = 0,005) и висок основното триглицериди (OR = 1,6; 95% CI 1,20-2,10 кога P<0,001). Выживаемость после трансплантации легких не зависела от времени, проведенного в очереди на операцию, от истории курения, возраста, пола, индекса массы тела.

Најчеста причина за смрт кај пациенти по трансплантација на белите дробови беше хронично отфрлање на трансплантиран белите дробови, и не постои значајна разлика меѓу пациентите со дијабетес и nondiabetic.

Дијабетесот е лесно да се дијагностицира и да се следи, па скрининг на сите приматели пред трансплантација на белите дробови треба да биде задолжително, како што побара од страна на истражувачите. Д-р Хекман вели: "Ако ние веднаш ќе ги идентификува и да ги мотивира луѓето со дијабетес се бори против болеста, да се третираат поагресивно, тоа може значително да се подобри прогнозата на пациенти по трансплантација на белите дробови."
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Тајната на долговечноста е во рацете на научницитеТајната на долговечноста е во рацете на научниците
ЕндокринологијаЕндокринологија
Алцхајмерова болест кај Даунов синдромАлцхајмерова болест кај Даунов синдром
Ризикот од микроваскуларни компликации на дијабетес независно од возрастаРизикот од микроваскуларни компликации на дијабетес независно од возраста
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Нова надеж за пациентите со рак на белите дробовиНова надеж за пациентите со рак на белите дробови
Светлина задушил донатори погодни за пресадувањеСветлина задушил донатори погодни за пресадување
Респираторниот систем, дигестивниот систем во дијабетес. дијабетес хемохроматозаРеспираторниот систем, дигестивниот систем во дијабетес. дијабетес хемохроматоза
» » » Дијабетес мелитус и очекуваното траење на животот на пациентите по трансплантација на белите дробови