ma.gurushealth.ru

Дијабетес превенција ЦДЦ препораки на САД

Видео: Лекари на светот во корист на спречување на дијабетес

Дијабетес може да се спречи и да се направи тоа лесно.

Центар за контрола на болести и превенција експерти од САД (CDC), тврдат дека тоа треба да се направи најмалку две работи - јадење во право и се физички активни.

Истражување во рамките на федерална програма за превенција на дијабетес (превенција програма дијабетес, ДПП), во која беа вклучени повеќе од 3 илјади луѓе со зголемен ризик од дијабетес, покажа дека губење на тежината од 5-7% од оригиналот, балансирана исхрана и умерена во 30 минути вежба пет пати една недела може да се спречи дијабетесот.

Кој треба да се тестираат за дијабетес?

ЦДЦ смета дека секое лице на возраст од 45 години и постари треба редовно да се провери нивото на шеќерот во крвта, особено кај луѓето кои се со прекумерна тежина. Ако сте помлади од 45, но има и други фактори на ризик за дијабетес, треба да се зборува за тоа со вашиот лекар.

Фактори на ризик за дијабетес:

• Дебелината или со прекумерна тежина.
• Близок роднина (родител, брат или сестра) со дијабетес.

• Етничка предиспозиција (Хиспанците, некои африкански земји).
• Присуство во минатото гестациски дијабетес или да се има бебе со тежина од повеќе од 4 кг.
• крвен притисок поголем од 140/90 се смета за прифатливо.
• Ниско ниво на "добриот" холестерол, како и високо ниво на триглицериди.
• нарушена толеранција на гликоза, идентификувани од претходно.
• Недостаток на редовна физичка активност.
• Во присуство на кардиоваскуларни болести.
• полицистичен оваријален синдром.
• Сите други болести поврзани со отпорност на инсулин.

Што е пре-дијабетес?

Луѓето со шеќер во крвта повисоко од нормалното, но не спаѓаат во рамките на критериумите од дијабетес, имаат т.н. пред-дијабетес. Prediabetes и инсулинска резистенција обично не се манифестира. Оваа состојба може да се истрае во вас за многу години, и ќе се чувствуваат ништо.

Ако се дијагностицира пред-дијабетес, можете, исто така, го зголемува ризикот од дијабетес тип 2. Покрај тоа, луѓето со prediabetes поголема веројатност да страдаат од кардиоваскуларни болести.

Прогресија на дијабетес во овој случај е непредвидлив, и тоа не е потребно. Резултатите од современите истражувања покажуваат дека контрола на тежината и зголемување на физичката активност кај луѓето со prediabetes спречи или одложи развојот на дијабетес, па дури и може да се врати на нормално ниво на шеќер во крвта.

Вакцини може да предизвика дијабетес?

Бр Внимателно да се анализира научни студии покажаа дека вакцините не го зголемуваат ризикот од развивање на дијабетес на поединецот. Во 2002 година, Институтот за медицина на САД разгледаа резултатите од сите достапни студии на оваа тема и издаде заклучок: не постои научен доказ за поддршка на теоријата за влијанието на имунизација на ризикот од дијабетес.

Единствениот доказ за таков однос е резултат на истражување од страна на д-р Џон Б. Classen.

Тој тврди дека воведувањето на некои вакцини во раното детство, може да го намали ризикот од дијабетес, а нивната примена подоцна (по 2 месеци) го зголемува ризикот. Но, истражувањето на д-р Classen имаше многу ограничувања и уште не е потврдено од страна на други научници.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одобрени од FDA dulaglyutid за лекување на дијабетес тип 2Одобрени од FDA dulaglyutid за лекување на дијабетес тип 2
Вежба кога треба да се консултираат со лекар?Вежба кога треба да се консултираат со лекар?
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Зошто статините го зголемуваат ризикот од дијабетес?Зошто статините го зголемуваат ризикот од дијабетес?
Некои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетесНекои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетес
Стабилна ангина и дијабетесСтабилна ангина и дијабетес
Идентификација на пред-дијабетес во бременостИдентификација на пред-дијабетес во бременост
Боровинки и јаболка спаси од дијабетесБоровинки и јаболка спаси од дијабетес
Јадењето бел ориз може да се развие дијабетесЈадењето бел ориз може да се развие дијабетес
» » » Дијабетес превенција ЦДЦ препораки на САД