ma.GurusHealth.ru

Некои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетес

Видео: Дијабетес: Симптоми

Употребата на статини, најпопуларните класа на намалување на холестеролот лекови, може да доведе до дијабетес мелитус од втор тип.

Ова е потврдено од страна на новата студија на британските научници објавена во BMJ.

Научниците откриле дека најзначајниот ризик поврзан со аторвастатин (Lipitor), росувастатин (Crestor) и симвастатин (зокор).

Статините се во моментов најмногу се користат лекови за превенција на кардиоваскуларни настани.

Во принцип, овие лекови добро се поднесува, но не и во последниве години, има докази дека тие се поврзани со дијабетес.

Претходните истражувања покажале 27% зголемен ризик од развој на дијабетес, а земајќи росувастатин. Но, во едно друго дело, беше откриено дека намалување на ризикот од болести за 30% со користење на друг лек, правастатин. Истражувања во оваа област се недоволна, па канадските научници спроведе нивната популациска студија, вклучувајќи 1,5 милиони Ontarians.

Во студијата, тие се анализираат на асоцијација помеѓу статини и ризикот од дијабетес.

Сите учесниците во студијата биле постари од 66 години, сите почнаа статин терапија во периодот меѓу 1997 и 2010 година. Просечната возраст на пациентите била 73 години. Во текот на долго набљудување на фиксни главниот индикатор - појавата на дијабетес тип 2 за време на терапијата. Податоците се собрани и анализирани од базата на податоци на Онтарио дрога корист и Онтарио Дијабетес База на податоци за базата на податоци. Работа беше спроведена со учество на Институтот за здравство Канада.

Статини, кои се сметаат во овој документ:

• Аторвастатин.
• ловастатин.
• правастатин.
• росувастатин.
• симвастатин.
• флувастатин.

Истражувачите ги анализирале податоците од 471.250 учесниците кои не имаат дијабетес и неодамна почнаа да користат статини. 54% од овие пациенти се жени.

Вкупниот ризик од развој на дијабетес беше помал, но сепак се зголеми кај пациенти кои земале статини. На 162-407 луѓе кои земаат статини (во зависност од дрога), има еден дополнителен случај на дијабетес. Лицата кои се аторвастатин имале 22% поголем ризик од дијабетес кај пациенти со ризик на аторвастатин се зголеми за 18%, и симвастатин - за 10% во споредба со правастатин. Но, кога се користи флувастатин ризик беше под 5%, ловастатин - од 1%.

стапка на појава на дијабетес е најголем, а земајќи аторвастатин (30 случаи на 1000 лица годишно), росувастатин (34 случаи на 1000 лица годишно), симвастатин (26 на 1000 лица годишно). За индикаторите флувастатин и ловастатин беа малку пониски - до 21 случаи на 1.000 лица годишно.

Дали придобивките ги надминуваат статин придружните ризици?

Ова прашање не е зголемен за прв пат. За да одговориме на ова прашање, истражувачите анализирале резултатите од користење на статини за примарна превенција и секундарна превенција на кардиоваскуларни настани. Резултатите покажуваат дека постарите учесници ризик и понатаму останува висока, без оглед на дозата на аторвастатин и симвастатин.

Истражувачите заклучиле дека лекарите треба да бидат претпазливи во пропишувањето статини. Тие велат: "Предност треба да се даде правастатин или, во екстремни случаи, флувастатин." Според нив, правастатин може да биде од корист за пациентите со висок ризик од дијабетес.

Во коментарите на написот, научниците од Универзитетот во Турку (Финска) пишува дека севкупниот придобивките од терапијата со статин јасно поголема од потенцијалниот ризик за развој на дијабетес во мал процент од пациентите. Тие се фокусира на фактот дека статините покажаа висока ефикасност во спречување на кардиоваскуларни настани, според тоа, е важен дел од терапијата.

Потсетиме дека студијата на истражувачите од Харвард спроведено неодамна покажа дека придобивките од статин терапија може да го надминува ризикот кај некои пациенти.

Тоа беше за пациентите со дебели кои се изложени на висок ризик од кардиоваскуларни болести и дијабетес, во исто време.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Статините навистина го забавуваат процесот на стареењеСтатините навистина го забавуваат процесот на стареење
Статините се лекови за срце, упатства, постапкиСтатините се лекови за срце, упатства, постапки
ЕндокринологијаЕндокринологија
Една нова група на лекови за борба против холестеролЕдна нова група на лекови за борба против холестерол
Сулфонилуреа се поврзани со висок ризик од ракСулфонилуреа се поврзани со висок ризик од рак
Дијабетес го зголемува ризикот од срцев удар кај младите жени до 6 патиДијабетес го зголемува ризикот од срцев удар кај младите жени до 6 пати
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Зошто статините го зголемуваат ризикот од дијабетес?Зошто статините го зголемуваат ризикот од дијабетес?
Статини компликации од дијабетесСтатини компликации од дијабетес
Вакцина против холестеролотВакцина против холестеролот
» » » Некои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетес