ma.gurushealth.ru

Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето

Жени со дијабетес пред бременоста имаат зголемен ризик од инфекција со метицилин отпорни на Staphylococcus aureus (MRSA) за време на хоспитализација во породилното одделение.

Ова се потврдува со резултатите од новата анкета спроведена во САД.

Според д-р Андреа Perriott Универзитетот на Калифорнија во Лос Анџелес, присуството на дијабетес пред бременоста тројки веројатноста за купување на еден од најсериозните болнички инфекции за време и по породувањето (OR 3.40, 95% CI 1,9-6,0).

Спротивно на тоа, студијата не најде врската помеѓу гестациски дијабетес (шеќерна болест од бременоста) и MRSA инфекција (OR 1.10, 95% CI 0,7-1,70). Ова укажува дека МРСА не е само поврзана со нарушена толеранција на глукоза, и се уште има некои специфични механизми. Ова беше Истражувачите велат дека во јулското издание на американскиот весник на контрола на инфекцијата.


Пациенти со дијабетес мелитус се познати зголемен ризик од одредени инфекции, како што се инфекции на уринарниот тракт и инфекции на рани. Дијабетес ги зголемува шансите дека бремената жена ќе треба царски рез, кој, исто така, се претвора во дополнителен ризик. Но, до сега, американските истражувачи знаев многу малку за ризикот од MRSA кај дијабетични жени во породилните одделенија. Perriott д-р и д-р Олтар ги анализирале податоците од националните регистри, во која беше воведена мнозинството американски медицински институции.

Базата на податоци се вклучени 3,5 милиони записи на раѓање, собрани во периодот меѓу 2005 и 2008 година, и на овие жени, 0,8% имале дијабетес пред бременоста. Покрај тоа, 0,1% од жените имале дијабетес со компликации, и 5,3% - гестациски дијабетес.

За време на хоспитализација беа пријавени 563 случаи на MRSA во породилните одделенија, и за период од 4 години, на фреквенцијата на инфекција се зголемува. Влезната врата на инфекцијата во 30,9% од случаите имаше кожата во 11,6% - урогениталниот тракт. Септикемија се случи во 2% од пријавените случаи.

А вкупно 17 пациенти со MRSA од 563 дијабетес пред бременоста, а 26 пациенти дијагностицирани со гестациски дијабетес. Статистичка анализа приспособени за возраста, социјалниот и економскиот статус, раса и коморбидитети покажа дека дијабетес значително влијаат на ризикот од MRSA. Ризикот од MRSA инфекција беше пол пати поголем кај жени со дијабетес комплицирано во споредба со дијабетес без компликации (OR 1.50, 95% CI 0,3-6,0).

Важен ограничување на оваа анализа е дека тоа се вклучени само случаите на MRSA кои се појавиле за време на хоспитализација и "поголемиот дел од постпартална инфекции дијагностицира по излегувањето од породилно." Други потенцијални ограничувања на студијата вклучуваат можноста на неточни дијагноза и присуство на истовремена инфекција ризик фактори кои едноставно не може да се земе во предвид.

Истражувачите велат дека секоја година повеќе од 4 милиони американски жени примен во породилните одделенија, па бројките не ги одразуваат во целост на проблемот. Покрај тоа, вели д-р Perriott да се насочите овие резултати треба да се изврши понатамошна работа. Во меѓувреме, според научниците, отсуство на персоналот единици треба внимателно следење на пациентот со дијабетес.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
ЕндокринологијаЕндокринологија
Oritavancin против MRSAOritavancin против MRSA
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Земање антибиотици е поврзано со ризик од дијабетесЗемање антибиотици е поврзано со ризик од дијабетес
Стабилна ангина и дијабетесСтабилна ангина и дијабетес
Вирусни инфекции кај децата доведува до шеќерна болестВирусни инфекции кај децата доведува до шеќерна болест
Нов антибиотик се наоѓаат на дното на океанотНов антибиотик се наоѓаат на дното на океанот
Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќеркиПушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки
Идентификација на пред-дијабетес во бременостИдентификација на пред-дијабетес во бременост
Во Европа одобри новата генерација антибиотици sivextroВо Европа одобри новата генерација антибиотици sivextro
» » » Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето