ma.gurushealth.ru

Доењето штити од дијабетес

Видео: Живот здрави! Corns како симптом на дијабетес. Кои ги кријат corns. (2015/11/12)

Иако сите имаме слушнато за придобивките од доењето за здравјето на бебето, малкумина се свесни дека тоа е исто така имаат корист за мајката.

Пред неколку дена, американските научници велат дека доењето за најмалку два месеци по породувањето го намалува ризикот од дијабетес тип 2 во иднина, ако за време на бременоста сте страдале гестациски дијабетес.

Резултатите од студијата, организирана од страна на членовите на Kaiser Permanente (Оукланд, Калифорнија) беа објавени во Annals of Internal Medicine весник.

Тој ја предводел студијата, д-р Ерика Gunderson, епидемиолог и експерт за ендокрини заболувања.

Гестациски дијабетес, или гестациски дијабетес, обично откриваат околу 24 недели од бременоста. Статистичките податоци покажуваат дека во САД 5-9% од сите бремени жени страдаат од гестациски дијабетес, што е речиси 250 000 случаи годишно. Се верува дека повеќето од гестациски дијабетес се јавува кај жени постари од 35 години, како и со прекумерна тежина или има близок роднина со дијабетес.

Неодамнешните студии покажаа дека во иднина, овие жени често се дијагностицирани со дијабетес "редовни" тип 2. Gunderson вели дека тие имаат ова е 7 пати почесто од оние со шеќер во текот на бременоста е нормално.

Најновата студија на д-р Gunderson покажале неочекуван начин да се спречи болеста.

Намалување на ризикот од една третина

Американската академија за педијатрија (ААП) препорачува дека мајките се хранат исклучиво доеле бебиња до 6 месеци. По оваа точка, експертите советуваат да се задржи AAF доење барем до 1 година, заедно со воведувањето на исхраната на бебето соодветни на возраста производи. Овие препораки се однесуваат на жени со гестациски дијабетес.

Во текот на студијата, д-р Gunderson и нејзините колеги се бара да се разбере како на доењето влијае на ризикот од дијабетес тип 2 кај овие жени. Морам да кажам дека пред ова прашање од страна на западните научници е речиси и да нема покриеност.

Ова се вклучени 1035 анализа на жени кои страдаат од гестациски дијабетес и се случи во рамките на научниот проект за студија за здравјето на мајката и бебето проучување на жените, доенчиња хранење и тип 2 дијабетес по GDM бременост, која се одржа во 2008-2011 година.

Сите учесници имаа единечна бременост, раѓања се одржа на 35 гестациски недели или подоцна. 6-9 недели после породувањето жените се испитуваат, во која беа вклучени тестови за шеќер и орален тест за толеранција на глукоза. Овие истражувања се повторува на 1 и 2 години по породувањето. Информации за доење исполнува месечно, со помош на учесниците во анкетата.

2 години по раѓањето на вкупно речиси 12% од жени дијагностицирани со дијабетес тип 2.

Во споредба со жените кои се веќе во 6-9 недели се по раѓањето на децата исклучиво преку глава детето формула, доење во ова време учесниците имаа дојка во 35-57% помал ризик од развој на дијабетес тип 2. Колку подолго продолжи доење, ризиците се пониски.

Овие резултати остана статистички значајна и по додавање во анализа на фактори како што трката / националност, присуство на прекумерна телесна тежина пред бременоста, зголемување на телесната тежина за време на бременоста, начин на испорака, начин на живот.

"Нашето откритие е многу важно да ги информираат мајки. Им должиме на приоритет на доењето затоа што тоа е корисно за здравјето на бебето и на здравјето на жената. За пациентите со гестациски дијабетес, доењето треба да биде еден од темелите на спречување на дијабетес во иднина ", - заклучи авторите на студијата.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Се со прекумерна тежина го зголемува ризикот од уринарна инконтиненција кај жениСе со прекумерна тежина го зголемува ризикот од уринарна инконтиненција кај жени
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.
ЕндокринологијаЕндокринологија
Дијабетес со жени: знаците за предупредување и фактори на ризикДијабетес со жени: знаците за предупредување и фактори на ризик
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и БременостШеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост
Некои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетесНекои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетес
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес