ma.gurushealth.ru

Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки

Жените кои пушат за време на бременоста се стави своите ќерки на ризикот од дебелина и гестациски дијабетес (гестациски дијабетес) во иднина.

Овие податоци се објавени во новиот број на Diabetologia.

Буквално сите, вклучувајќи ги и луѓето далеку од медицината, тоа е познато дека пушењето за време на бременоста е опасен за фетусот. Но, научниците не престануваат да се откријат нови информации за опасностите од пушењето, бидејќи за темелно следење на децата родени од мајки пушат потрае со децении.

Студијата на големи спроведена од страна на истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL), укажува на тоа дека децата родени од жени кои пушат имаат поголем ризик од разни малформации. Овие дефекти вклучуваат криво стапало, абнормална структура на лице, екстремитети, и хипоплазија на другите.

Шведски истражувачи се качил многу подалеку. Според анализата на шведскиот на податоци во регистарот медицински раѓање, постои врска помеѓу пушењето за време на бременоста и висок ризик на гестациски дијабетес и дебелина ќерки.

Станува збор за шведските жени кои родиле после 1982 година, за кои всушност на пушењето е документирано од страна на лекарите.

Податоци за однесувањето на бремени жени беа групирани во три категории:
• непушачи жените.
• умерено пушачи (1-9 цигари дневно).
• тешки пушачи (10 или повеќе цигари на ден).

Повеќе од 7300 ќерки роден на пушачите од вториот и третиот категории се дебели, а 291 од нив се појавија за време на бременоста гестациски дијабетес.

Анализата покажа дека ризикот од гестациски дијабетес кај оваа популација се зголеми за 62% (втора категорија) и 52% (од трета категорија). Со други зборови, умерени пушачи мајка го зголемува ризикот од дијабетес во ќерките дури и повеќе од тешки пушачи.

Меѓу ќерки подложени на умерен изложеност на чад во матката, на ризикот од дебелина се зголеми за 36%. Ќерките на тешки пушачи имале 58% поголем ризик од прекумерна телесна тежина. Оваа зависност е приспособен земајќи ги во предвид начинот на достава, гестациска возраст, тежина при раѓање и голем број на други помали фактори.

Резултатите покажале дека кај луѓето постојат одредени врски помеѓу пушењето и за регулирање на апетитот и ситост. Овие врски претходно се покажа во студии на животни.

Можни резултати кога се изложени на никотин во матката вклучуваат висока брзина на умирање инсулин клетките на панкреасот, како и посилна експресијата на гените одговорни за формирањето на масните клетки (адипоцити диференцијација) - преципитирачки фактор за дебелината и гестациски дијабетес.

Авторите се напомене дека нивната студија откри епигенетските абнормалности кај децата на мајките пушењето (промени на генската експресија). Но, тие предупредуваат дека разликите во начинот на исхрана, кои едноставно не можат да се предвидат, може на некој начин влијаат на резултатите од студијата.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Bariatric хирургија зголемува ризикот од предвремено породувањеBariatric хирургија зголемува ризикот од предвремено породување
Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.
Опасност од пушењето за рак на простатаОпасност од пушењето за рак на простата
Пушењето го зголемува ризикот од неплодност и рана менопаузаПушењето го зголемува ризикот од неплодност и рана менопауза
Коментари за оваа песна се контраиндицирани за време на бременостаКоментари за оваа песна се контраиндицирани за време на бременоста
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес го зголемува ризикот од срцев удар кај младите жени до 6 патиДијабетес го зголемува ризикот од срцев удар кај младите жени до 6 пати
Пушењето за време на бременоста доведува до АДХД кај децатаПушењето за време на бременоста доведува до АДХД кај децата
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Пушењето по откривање на рак се зголемува морталитетотПушењето по откривање на рак се зголемува морталитетот
» » » Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки