ma.GurusHealth.ru

Вештачки панкреас може да го промени начинот на дијабетес

Видео: Вештачки панкреас

Научниците работат на развивање на вештачки панкреас, која има за цел да се намали компликации поврзани со дијабетес тип 1, како и за подобрување на животниот век на милиони пациенти со оваа болест.

Студијата беше спроведена од страна на Кембриџ консултанти во соработка со Институтот за метаболни науки на Addenbrooke болница во Кембриџ.

Шестото место во светот на бројот на деца на возраст под 14 години со дијабетес тип 1 се САД, според Меѓународната федерација за дијабетес.

Пациенти со оваа дијагноза зголемува ризикот од низок крвен шеќер, особено во текот на спиењето. Формирана во Велика Британија примена на системот овозможува континуирано следење на гликоза (CGM) во автономен режим за пренос на податоци на паметни телефони и таблети преку Bluetooth конекција, а потоа испрати сигнал до инсулинска пумпа. Ова ќе им овозможи на пациентите со дијабетес тип 1 домови носат вештачки панкреас, без потреба од постојана грижа.

CGM секој 1-5 минути ќе го следи нивото на гликоза во крвта. Примената на паметен телефон или таблет ќе ги анализираат податоците, и да се измери количината на инсулин потребни за одржување на гликоза на стабилно ниво. Потоа, оваа сума ќе се дава под облека носена од инсулинска пумпа.

Претходно, експертите го тестира системот за да се олесни на медицинскиот персонал во болниците, но новата апликација ќе овозможи подолг мерење алгоритам на гликоза и инсулин нивоа во домот. "Истражувачите во областа имаат работено на различни имплементации на вештачки панкреас. Нашиот модел е лесна за употреба и далечински мониторинг ", рече д-р Hovorka, директор на лабораторијата за истражување на Институтот за метаболни науки.

Во иднина на системот ќе бидат тестирани за долго автономна употреба. "Комбинацијата на математичко моделирање и алгоритми за контрола на медицински технологии во областа на безжични уреди, ние се надеваме да се направи пробив во контрола на оваа неизлечива болест."

Вештачкиот панкреас ќе помогне да се намали ризикот од компликации како што се слепило, мозочен удар и болести на бубрезите. Таа, исто така ќе се олесни секојдневниот живот со тип 1 дијабетес. "Регулирање на нивото на гликоза во крвта е исклучително тешко да се процес, и едвај една четвртина од сите пациенти достигне препорачува нивоа. Прекумерно ниво на олово до сериозни последици, како што се мозочен удар, па дури и ампутација, па нов развој може да имаат значително влијание врз животите на многу луѓе. "
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес превенција ЦДЦ препораки на САДДијабетес превенција ЦДЦ препораки на САД
Класификацијата на дијабетес мелитусКласификацијата на дијабетес мелитус
На глобалниот пазар за biosensors во 2020 година да стигнат до $ 22,5 милијардиНа глобалниот пазар за biosensors во 2020 година да стигнат до $ 22,5 милијарди
ЕндокринологијаЕндокринологија
На метар е одобрен во sugarbeat ЕвропаНа метар е одобрен во sugarbeat Европа
Minimed® поврзете вашиот инсулин пумпа поврзува со паметен телефонMinimed® поврзете вашиот инсулин пумпа поврзува со паметен телефон
Ризикот од микроваскуларни компликации на дијабетес независно од возрастаРизикот од микроваскуларни компликации на дијабетес независно од возраста
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Вештачкиот панкреас ќе биде во 2018 годинаВештачкиот панкреас ќе биде во 2018 година
» » » Вештачки панкреас може да го промени начинот на дијабетес