ma.GurusHealth.ru

Отпорност на инсулин и деменција

Видео: Резултати од дрога го продолжува животот

Една нова студија спроведена на Универзитетот во Висконсин-Медисон (САД) покажа дека покачено ниво на шеќер во крвта е поврзано со ризик од развој на Алцхајмерова болест, најчеста причина за деменција.

Научниците откриле дека инсулинската резистенција, која често му претходи на дијабетес тип 2 се поврзани со лошата теста на меморија и интелигенција во средовечните и постарите лица.

"Овие резултати се особено интересни. Ние знаеме дека луѓето со дијабетес имаат поголем ризик од развој на Алцхајмерова болест, сепак, отпорност на инсулин не е поврзано со оваа болест ", - вели во студијата водечкиот автор д-р Барбара Bendlin (Барбара Bendlin), професор по медицина на Универзитетот во Висконсин, Медисон.

Наодите укажуваат на тоа дека инсулинската резистенција го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест, кршење на употребата на гликоза од клетките на мозокот, за што е главната гориво.

Според статистичките податоци од американскиот Дијабетес асоцијација, 29.1 милиони американски жители имаат дијабетес, а повеќе од половина од Американците по 64 години имаат prediabetes. Лошата исхрана, дебелината и седентарен начин на живот - сето тоа помага да се задржи на епидемијата на дијабетес победнички марш низ Америка.

Д-р Bendlin рече дека лекови и промени во животниот стил на првиот знак на отпорност на инсулин треба да се намали ризикот од деменција, како луѓето во иднина.

"А здрав начин на живот може да помогне во намалување на инсулинска резистенција и зачувување на здравјето на мозокот," - вели истражувачот.

Меѓутоа, друг експерт уверува дека присуството на пред-дијабетес, инсулинска резистенција - ова не е казна, а тоа не значи дека дефинитивно ќе стане жртва на деменција во иднина.

"Една неодамнешна студија покажа дека отпорноста на инсулин може да ја намали будноста и е поврзан со влошување на искористување на гликозата во одредени области на мозокот, но тоа не значи дека отпорноста на инсулин доведува до Алцхајмерова болест. Ние не знаеме што всушност предизвикува Алцхајмерова болест, а ние не се знае со сигурност дали намалувањето на нивото на шеќер може да ја спречи оваа болест ", - увери д-р Лука Dzhiliberto (Лука Giliberto) на Центарот за истражување на Lytvyn, Zucker во Њујорк.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Болест розацеа и Алцхајмеровата болест: неочекувани врскаБолест розацеа и Алцхајмеровата болест: неочекувани врска
Екстрактот од какао спречи Алцхајмеровата болест?Екстрактот од какао спречи Алцхајмеровата болест?
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Психологија и психијатријаПсихологија и психијатрија
Salsalate во Алцхајмеровата болестSalsalate во Алцхајмеровата болест
Поплаки за меморија - предвесник на деменцијаПоплаки за меморија - предвесник на деменција
Адолесцентна дебелината и Алцхајмерова болестАдолесцентна дебелината и Алцхајмерова болест
Ризикот од деменција по трауматски повреди на мозокотРизикот од деменција по трауматски повреди на мозокот
Проблеми со меморијата кај младите - знак на лоша здравствена состојбаПроблеми со меморијата кај младите - знак на лоша здравствена состојба
Промена смисла за хумор - рана предвесник на деменцијаПромена смисла за хумор - рана предвесник на деменција
» » » Отпорност на инсулин и деменција