ma.GurusHealth.ru

Одобрени од FDA dulaglyutid за лекување на дијабетес тип 2

Видео: превенција и третман на тип 2 дијабетес. Исхрана за дијабетес. Како да се излечи дијабетесот

Администрација на американската Администрација за храна и лекови (FDA) неодамна реши Trulicity применуваат нови лекови за третман на дијабетес тип 2.

Trulicity (dulaglyutid) - е инекции антидијабетични лек кој е доволно администрира само 1 пат неделно.

Лекот е наменет за возрасни пациенти.

«Trulicity - ова е нова опција на третман кој може да се даде сам или во прилог на други тераписки режими за контрола на нивото на шеќер во крвта кај дијабетес тип 2," - вели д-р Мери паркови (Марија паркови), канцеларии дрога евалуација директор II ФДУ во вестите ослободување агенција.

Денес, околу 26 милиони луѓе во САД страдаат од дијабетес тип 2. Над 90% од случаите на дијабетес се случи во вториот тип, а само 10% од дијабетес тип 1, т.н. инсулин. Тип 2 дијабетес е придружено со зголемување на нивото на шеќер во крвта, што резултира со оштетување на бубрезите, кардиоваскуларни болести, повреди на очите, нерви, и други.

Подготовка Trulicity (активна состојка - dulaglyutid) се однесува на група на рецептори агонисти на глукагон сличен пептид-1 (GLP-1).

Пред преземањето на ФДУ шест решенија анализирани резултатите од клиничките испитувања што беа вклучени вкупно 3500 пациенти со тип 2 дијабетес. Подготовка Trulicity студирал сам и во комбинација со други лекови, вклучувајќи ги и метформин, инсулин и други инекции.

Според агенцијата, пациентите кои го сторија Trulicity неделно инјекција може значително да се подобри контролата на крвниот шеќер во долг рок. Најчестите несакани ефекти биле dulaglyutida гадење и повраќање, болки во стомакот, и намален апетит.

Во Trulicity упатства ќе се предупредат дека употребата на одредени GLP-1 агонисти во експериментите со глодари поврзани со зголемен ризик на тироидната жлезда тумори. ФДУ експерти велат дека Trulicity не треба да се дава на пациенти кои претходно имале медуларен тироиден карцином, или има препораки за семејството на нејзината историја. Исто така, лекот не може да се дава на пациенти со синдром на мултипла ендокрина неоплазија тип 2 (MEN 2): во оваа болест се случи тумори во повеќе од една жлезда на телото, вклучувајќи го и зголемен ризик од медуларен тироиден карцином.

Новиот лек, кој е произведен од страна на фармацевтската компанија Ели Лили, не е наменет за употреба кај пациенти со дијабетес тип 1, кај лица со тешки заболувања на гастроинтестиналниот тракт. Исто така Trulicity не е прва линија, така што ќе се препорачува за пациенти за кои други лекови и тераписките режими не успеаја.

Објавувањето на веста дека ФДА бараат производителите Trulicity поминат неколку дополнителни студии постмаркетиншка да се процени на кардиоваскуларни ефекти на лекот и безбедноста на пациентите со висок кардиоваскуларен ризик.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Empagliflozin одобрени од FDAEmpagliflozin одобрени од FDA
ЕндокринологијаЕндокринологија
Лек за дијабетес помага да се ослободи од вишокот на тежинаЛек за дијабетес помага да се ослободи од вишокот на тежина
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулинЕдна третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин
Invokana лекот против дијабетес тип 2, е одобрен од ФДАInvokana лекот против дијабетес тип 2, е одобрен од ФДА
Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичаритеВисоки нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите
Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…
Би можеле недостаток на витамин А причина дијабетес?Би можеле недостаток на витамин А причина дијабетес?
» » » Одобрени од FDA dulaglyutid за лекување на дијабетес тип 2