ma.gurushealth.ru

Дијабетес - семејна работа

Видео: SV Savel'ev за дијабетес тип I

Една нова студија од страна на канадските научници додадена на обемна листа на фактори на ризик за дијабетес тип 2 е уште една - брак на.

Преглед на податоци за 75.000 двојки од целиот свет покажа дека луѓето кои се во брак со тип 2 дијабетес се изложени на ризик да се здобијат со оваа болест.

"Резултатите од оваа студија потврди дека брачните двојки се поделени не само банкарски сметки и домаќинствата, но исто така и дијабетес.

Ова не значи дека мора да се разболат со дијабетес, ако вашиот партнер е болен, но ризикот ќе се зголеми значително, "- вели Кристофер Ochner, виш предавач за психијатрија во Школата за медицина Ајк во Њујорк.

Според Центарот за контрола и превенција на болести, дијабетес тип 2 - најчестиот нарушување на метаболизмот на гликозата, која често се поврзани со прекумерната тежина и дебелината.

Во својот истражувачки тим од Медицинскиот центар на Универзитетот Мекгил (Монтреал) иницираше преглед на шест големи работи извршени во различни земји на светот. Тие откриле дека брачните другари на луѓето со дијабетес тип 2 имаат 26% поголем ризик за развој на болеста и висок ризик на пред-дијабетес.

Многу фактори на ризик за дијабетес, како што се недостаток на физичка активност и лошата исхрана, може да се прошири на луѓето, што доведува целокупниот домаќинството.

Авторите на студијата веруваат дека нивните наоди ќе помогне да се подобри дијагноза на дијабетес и ќе ги мотивира двојки да работат заедно за да го намали ризикот.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
ЕндокринологијаЕндокринологија
Здравствена закана, "ноќ бувови"Здравствена закана, "ноќ бувови"
Научниците ги поврзуваат дијабетес и ракНаучниците ги поврзуваат дијабетес и рак
Лек за дијабетес помага да се ослободи од вишокот на тежинаЛек за дијабетес помага да се ослободи од вишокот на тежина
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Несреќен брак штити од дијабетес?Несреќен брак штити од дијабетес?
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Дебелината предизвикува недостаток на витамин ДДебелината предизвикува недостаток на витамин Д
Здравјето на срцето влијаат на нормалното функционирање на мозокотЗдравјето на срцето влијаат на нормалното функционирање на мозокот
Дебелината е поопасна за мажите отколку за женитеДебелината е поопасна за мажите отколку за жените