ma.GurusHealth.ru

Безболно patch за третирање на дијабетес

Видео: Кинески далноводи од дијабетес

Со децении, лекарите се обиделе да го замени на функцијата на бета-клетките кои синтетизираат инсулин и контрола на метаболизмот на гликозата во нашето тело.

Но, инсулински инјекции болни и непрактично, и трансплантација на бета-клетките е премногу комплицирано и ризично, бидејќи на следните прима имуносупресиви.

Сега, Универзитетот на вработените во Северна Каролина во Чапел Хил и Северна Каролина Државниот универзитет во Raleigh (САД) предложи нова опција: синтетички печ живо бета клетки кои лачат саканата доза на инсулин и помага да се избегнат ненадејни промени во шеќер.

Откривањето на американските научници користи напредни концептот на "паметна инсулин patch", кој се уште е во 2015 година, објави списанието Зборникот на Националната академија на науките.

А печ е едно парче од полимер со многу фини игли на едната страна. Ако порано концептот подразбира содржината на овие игли подготвени меурчиња со инсулин, сега живеат клетки што создаваат инсулин се поставени на задната страна на крпеница, која е интегрирана со игли и производство на доволна количина на хормони во одговор на потребите на пациентот.

Пред-клинички испитувања на животни со гипс дијабетес Тип 1 покажа дека новина брзо да одговорат на флуктуациите на шеќер и е во состојба да го контролираат нивото во многу голем број. Резултатите од тестот се објавени во издание на напредни материјали.

"Овој развој обезбедува суштински ново одговор на проблемот на одбивање на бета-клетките, со што се спречува многу години да се излечи дијабетесот. Вреди да се напомене дека успеавме да се изгради мост меѓу физиолошките сигнали во внатрешноста на телото и терапевтски клетки надвор од него, ја воспостави нивната интеракција ", - вели пронаоѓачот на далноводи Чен Гу (Жен Гу), предавач на биомедицински инженеринг на заедничката факултет на Завршни елементи со UNC / NC членка биоинженеринг.

Потсетиме дека бета клетки се наоѓаат во панкреасот и служи како природен инсулин фабрики. Кај здравите луѓе, тие произведуваат, складираат и лачат доволно хормони за да помагаат во регулирањето на гликоза апсорбира и неговата концентрација во крвта. Но, во дијабетес, овие клетки се или оштетени или преоптоварени, и затоа не може да произведе доволно инсулин.

Дијабетес веќе погодени околу 387 милиони луѓе, а до 2030 година оваа бројка може да се зголеми до 500 милиони во светот. Луѓето со дијабетес треба да се следи нивната секојдневна шеќер и се земе правото дози на лекови и / или инсулин, и грешка со дозата може да ги чини не само здравјето, туку и живот.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Островските апарат на панкреасотОстровските апарат на панкреасот
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Rapamycin е лек против онкогените Epstein-Barr вирусот?Rapamycin е лек против онкогените Epstein-Barr вирусот?
Научниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасотНаучниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасот
Smart инсулин успешно тестиран кај глувцитеSmart инсулин успешно тестиран кај глувците
И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантацијаИ во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Smart инсулин лепенкаSmart инсулин лепенка
Матични клетки ќе се излечи дијабетесотМатични клетки ќе се излечи дијабетесот
Би можеле недостаток на витамин А причина дијабетес?Би можеле недостаток на витамин А причина дијабетес?
» » » Безболно patch за третирање на дијабетес