ma.gurushealth.ru

Видови на дијабетес и можните причини за дијабетес

Видео: Дијабетес: причини и нејзините симптоми!

Луѓето често збунуваат различните видови на дијабетес не е целосно сфатена разликата помеѓу дијабетес тип I и II дијабетес тип.

И сега западни експерти ги додале на класификација на дијабетес мелитус тип 1.5, кои малку се слуша.

Во овој напис, ние ќе го разгледаме накратко во секој вид на болест.

тип I дијабетес

Дијабетес од првиот вид се нарекува и инсулин-зависен дијабетес мелитус или малолетник-почеток дијабетес, бидејќи 70% од случаи на оваа болест се јавуваат кај луѓе на возраст под 30 години. Учеството на инсулин-зависен дијабетес сметки за 5-10% од сите случаи на дијабетес. Во оваа болест, панкреасот синтетизира многу малку инсулин или не го произведуваат на сите.

Почеток на дијабетес тип I обично е акутна, пациентот оди на лекар за помош со тешки симптоми на хипергликемија (висок крвен шеќер). Луѓето со првиот манифестира тип I дијабетес често бара итна хоспитализација. Симптомите на дијабетес вклучуваат зголемување на првиот тип на урина (полиурија), губење на тежината во нормални или подобрена апетит, силна глад, жед и сува мукозните мембрани, заматен вид, чести инфекции, пецкање или болка во рацете и нозете.

Ако имате шеќерна болест тип I, ќе треба да се инјектираат инсулин со пумпа шприц или инсулин. Потребни се инсулин, исхрана и физичка активност (вежбање) за контрола на шеќерот во крвта.


Американски лекари препорачуваат дека за пациентите со дијабетес тип I мерење на шеќер во крвта, четири пати на ден, или уште почесто, за да се избегне голем дел од неговиот или намалување на свеста.

Дијабетес мелитус тип II

Дијабетес Тип II дијабетес, исто така, се нарекува инсулин зависен дијабетес мелитус. Оваа болест е типично за постарите луѓе, но во зависност од видот на САД ЦДЦ II дијабетес во последните 20 години се среќаваат почесто кај децата и адолесцентите. Ова е најверојатно поради епидемијата на дебелината и нездрав начин на живот на Американците. Околу 80% од пациентите со овој тип на дијабетес се дебели. Во инсулин-зависен дијабетес мелитус организмот клетки стануваат отпорни на дејството на инсулин (инсулин отпор) или панкреасот не произведува доволно инсулин.

Симптомите на дијабетес од вториот тип на дијабетес е многу сличен на првиот тип, но тие имаат тенденција да се развиваат постепено. Здрава исхрана и вежбање - ова е често се што е потребно за да се намали нивото на шеќер во дијабетес мелитус тип II. Во други случаи треба орални хипогликемични агенси.

Ако имате дијабетес тип II, разговарајте со вашиот лекар за тоа колку често треба да се провери вашиот крвен шеќер. Треба редовно да се измери нивните перформанси и да ги стави во посебен блог, кој учи за контрола на болеста поефикасно.

гестациски дијабетес

Гестациски дијабетес или гестациски дијабетес се развива во текот на бременоста (гестациска возраст). Таа е предизвикана од зголемување на производството на хормони кои го прават телото помалку чувствителни на инсулин. Во повеќето случаи, гестациски дијабетес оди по породувањето, но во иднина останува зголемен ризик од дијабетес тип II. Таквите жени последователно препорачува здрава исхрана и физичка активност за да се намали ризикот.

Индуциран дијабетес хирургија

Операцијата на панкреасот може да доведе до нарушување на инсулин. Оваа состојба може да биде привремено или трајно. Ако сте имале таква операција, можете често треба да се провери вашиот шеќер во крвта, со текот на времето да се најде на проблемот.

Шеќерна болест предизвикана од лекови и хемикалии

Некои лекови и токсини може да предизвика зголемување на шеќерот во крвта. Стероидна хормони вклучувајќи го и кортизон и преднизон, може да биде поврзана со појава на хипергликемија. Во такви случаи, лекарот може да го замени со дрога, како и додели орални хипогликемични агенси или инсулин.

Латентни автоимун дијабетис за возрасни (LADA)

Латентни автоимун дијабетис на возрасни, исто така познат како дијабетес тип 1.5 - е релативно бавно напредува варијанта на дијабетес тип I, која понекогаш е погрешно дијагностициран како дијабетес тип II. Тој е најчест по 35-годишна возраст.

Без разлика на тоа каков тип на дијабетес сте болни, најдобрите начини да се грижат за себе се правилна исхрана, редовно следење на нивото на шеќер, периодични посети на лекар и да ги следат неговите препораки. Треба да ги прочитате многу, да се запознаат со нивната болест, да научат како да се препознае опасни ситуации (хипер или хипогликемија). Дијабетичарите треба да го следат вашиот крвниот притисок и нивото на холестерол.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијагноза на дијабетес. Мирис на ацетон во здивотДијагноза на дијабетес. Мирис на ацетон во здивот
Akarbozal (акарбоза) e) Синоними: glyukobay, glucobay. Psevdotetrasaharid се инхибитори на…Akarbozal (акарбоза) e) Синоними: glyukobay, glucobay. Psevdotetrasaharid се инхибитори на…
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
ЕндокринологијаЕндокринологија
Дијабетес масти и посно. Чешање во дијабетесДијабетес масти и посно. Чешање во дијабетес
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулинЕдна третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
» » » Видови на дијабетес и можните причини за дијабетес