ma.gurushealth.ru

Методи за третман на раце и хируршки област во акушерство, неонатологија. препораки

Во рок од 3-5 минути брзо се мијат рацете до лактите пред Комората. Потоа, во текот на 15-30 мијат рацете пред и по контакт со пациентот.

1. Подготовка пред мала интервенција.
а. Одредување на мали интервенции:
- А едноставна манипулација со кратко времетраење (5-10 минути).
- Не се поврзани со централниот нервен систем (што е особено подложни на инфекција).
- Не поминуваат инцизија на кожата.
- Земање крв, инсталација на периферна интравенозна катетер, пункција на биопсија на мочниот меур од перфорација на кожата.

b. обука на вработените:
- Носете шапка и маска.
- Отстрани ги сите накит од раце.
- Третира, зглобовите, лактите и колена со помош на мала количина од антисептик (на пример, хлорхексидин или iodophor). Еднократна сунѓер или четка при обработка iodophor подеднакво ефикасни. Користете Триење контраиндицирана поради пилинг на кожата и е можно загадување од микроорганизми. Однесувајте се кон областите помеѓу прстите и на страничната површина на петти прсти.
- Прочистување на нокти со помош на стапчиња.
- Дополнителни миење раката и подлактицата до лактот антисептик 2-3 мин.
- Исплакнете ги рацете под млаз вода во насока од рацете до лактите.
- За да го исклучите вода со крпа во отсуство на вентил за колената или стапалата.
- Сушен со првиот четка чиста крпа, а потоа на подлактицата.
- Носете ракавици.

во. Третман на кожата на пациентот:
- Доколку е потребно, се сече косата во областа на интервенција на мали ножици, без оштетување на кожата. Тоа не е препорачливо да се бричи кожата во врска со можно оштетување на кожата и го зголемуваат ризикот од инфекција.

обработка рака хирург

градотУпотребата на антисептици:
- Алкохол или една iodophor (оптимално). Сепак, третманот iodophor дамка на кожата и не ќе бидат видливи садови.
- Спроведување на три пати стеснување до точка на интервенција на кругот.
- Нанесете малку триење, антисептик.
- Дозволено да се исуши. Не бришам антисептик.
- Пред интервенцијата и по примената на антисептик на кожата не се допираат.
- Алкохолот повторно применува пред секој обид да се меша.

2. Подготовка за најголемиот дел интервенција.
а. Дефинирање на главните интервенција:
- Инвазивна интервенција или манипулација на инцизија на кожата.
- Централна венска катетеризација, венесекција, плевралната празнина одводнување инсталација, лумбална пункција.
- Во времетраење од 5-10 минути или повеќе.

b. Носат маски, хируршки наметки, листови обвиткан поле.
Облека - ефективна бариера за микроорганизми, расфрлани во воздухот со кожата и мукозните мембрани. На големината на дупките на оперативниот наметка и маска мора да се спречи донесувањето на бактерии, дури и кога наквасена (140 нишки се користи и повеќе од пластичен материјал). За еднократна употреба наметки и листови на неткаен материјал ефективни во намалување на стапката инфекција. На ткиво ткаенина на повеќе апликации што треба да се цврсто ткаени и да се третираат со состав со водоотпорен:
- Носете шапка и маска.
- Прочистување на нокти и раце се третираат како мали интервенции, но за 4-5 минути.
- Исплакнете подлактицата и раката, напуштање на минатото издигнати над лактот.
- Сува рацете и лактите проследено со два стерилни крпи.
Држете ги рацете и зглобовите покрена пред крајот на сушење.
- Стерилни фустан носи со помош на асистент.

- Облечен стерилни ракавици, без допирање на надворешната површина на соголени ракавици четка дела:
(А) асистент отвора пакет без да се допира на содржината.
(Б) Внимателно повлече ракавица повеќе краеви на меурот.

во. Третман на кожата на пациентот:
- Пред интервенцијата на асистентот ги врши следните манипулација.
(А) Ако контаминираната кожа се мие со сапун и вода.
(Б) Ако е потребно, отстранете косата со мали ножици, без оштетување на кожата. Оваа област не е избричен.

- Применуваат антисептик три одделни сунѓери. Започне од центарот на кругот и продолжи до 5 см од непосредната област на интервенција. Најчесто се користи за ракување iodophor. Не користете алкохол (70%).
- Испрати антисептик да се исуши. Не бришам антисептик пред интервенцијата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Несакани ефекти на антисептици во акушерството, неонатологија. Она што не може да се користи?Несакани ефекти на антисептици во акушерството, неонатологија. Она што не може да се користи?
Tserigel (cerigelum). Формулација која содржи цетилпиридиниум хлорид, поливинил butyral и етил…Tserigel (cerigelum). Формулација која содржи цетилпиридиниум хлорид, поливинил butyral и етил…
Метод задна тибијална артерија катетеризација со изолацијаМетод задна тибијална артерија катетеризација со изолација
Прописите што се однесуваат на далноводи на хируршки инсталира централен венски катетерПрописите што се однесуваат на далноводи на хируршки инсталира централен венски катетер
Современи методи на третман на рацете на медицинскиот персоналСовремени методи на третман на рацете на медицинскиот персонал
Методи за собирање на крв од папочна артериски катетерМетоди за собирање на крв од папочна артериски катетер
Пункција на мочниот меурПункција на мочниот меур
Методи на инсталација на периферни венски катетри кај децата. вена техника катетеризација кај…Методи на инсталација на периферни венски катетри кај децата. вена техника катетеризација кај…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Degmitsid (degmicidum). Транспарентна течност жолта или жолто-кафеава боја и мирис на високото…Degmitsid (degmicidum). Транспарентна течност жолта или жолто-кафеава боја и мирис на високото…
» » » Методи за третман на раце и хируршки област во акушерство, неонатологија. препораки