ma.gurushealth.ru

Последиците од прегревање и overcooling на новороденчето. Дефиниции температура хомеостаза

1. хомеостаза - основен механизам за регулирање на внатрешната средина на живите организми во одредени граници, со цел да се зачува динамична рамнотежа и одржување на стабилен, непроменлива sostoyaniya- од грчкиот. homeo - «исти, слични" и стаза -. «стабилна состојба"
2. нормална температура. Новородени температура внатрешната средина се движи 36,5-37,5 ° C температура на кожата пониски од страна на 0,5-1,0 ° C.

3. thermoneutral зона. Со цел да се одржи нормалната телесна температура и минимум базалните метаболички стапка новороденчето бара одредена температура на околината опсег (односно гестациската возраст и на телесна маса).
4. thermotaxis - регулаторните механизми на производство и загубата на топлина, односно новороденче термичка средина.

5. иритација Kholodov. За новороденче загубата на топлина - силен стимул, детето ги исполнува зголемена излезна топлина и периферна вазоконстрикција со централизацијата на циркулацијата на крвта да се задржи внатрешната температура на медиум.

6. supercooling. Во износ на загубата на топлина во текот на своите производи во температурата на телото на новороденчето е под норма.
а. Subcooling благи (ладна стрес): 36,0-36,4 ° C (96,8-97,5 F).
b. Subcooling просечниот степен: 32,0-35,9 ° C (89,6-96,6 ° F).
во. Тешка хипотермија: под 32 ° C (89,6 ° F).

7. прегревање - покачена температура новороденчето над 37,5 ° C (99,5 ° F) се должи на висока температура на околината. Прегревање се случува поретко од хипотермија, но не помалку опасни. Прегревање понекогаш е тешко да се разликува од треска (на пример, инфективна етиологија). За секое зголемување на температурата секогаш треба да се смета како причини.

новороденче прегревање

Ефекти (ефекти) на новороденче хипотермија:
- Хипотермија може да доведе до сериозни последици кај новороденчињата, а понекогаш и до смрт.
- Развивање на периферна вазоконстрикција, кога се гледа откриени акроцијаноза, бледа кожа, ладна на допир.
- Постојат респираторен дистрес, апнеа и брадикардија.
- Осиромашување на енергија и да доведат до промена на анаеробен метаболизам и производство на млечна киселина.

- Зголемувањето на побарувачката на кислород и производи за метаболизмот доведува до метаболна ацидоза, тешка вазоконстрикција во белодробната циркулација и предизвикува хипоксемија и централна цијаноза.
- Тоа се случува норадреналин и мобилизација на слободни масни киселини. Норадреналинот ослободување подобрува хипертензија во белодробната циркулација и вентилација перфузија белите дробови.
- Постои ризик од керниктерус на пониски нивоа на билирубин во серумот.
- Постојана хипотермија намалува телесната тежина.
- Контролирани хипотермија има невропротективен ефект во рок и предвремено родените деца со хипоксична исхемична енцефалопатија.

Ефекти (последици) од треска и прегревање новороденче:
- Развивање на периферна вазодилатација. Кога се гледа набљудуваат црвенило на лицето и екстремитетите, кожата е топла на допир. Во терминот бебиња зголемено потење. температура на кожата повисока од онаа на внатрешната средина.
- Апнеа, тахипнеа.
- Тахикардија и хипотензија.
- орел бебето зазема поза со раширени крилја.
- Придружуван од хиперактивност и раздразливост. Новороденчето станува немирен, плаче, јаде лошо, развивање на летаргија и хипотензија.
- Во тешки хипертермија може да се случи шок, конвулзии и кома.
- Како што се зголемува температурата на заразни потекло (поради забрзување на метаболизмот) се јавува вазоконстрикција, бледа кожа, ногата ладно, и внатрешната температура на медиумот може да биде повисока од онаа на кожата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Методи за спречување на загубата на топлина новороденчиња. препоракиМетоди за спречување на загубата на топлина новороденчиња. препораки
Хипотермија за време на потопување. загубата на топлина во ладна водаХипотермија за време на потопување. загубата на топлина во ладна вода
Греење на респираторниот мешавина од гасови. Хипотермија е човечкото телоГреење на респираторниот мешавина од гасови. Хипотермија е човечкото тело
Заштитните својства на поткожното масно ткиво. Загубата на топлина со кондукцијаЗаштитните својства на поткожното масно ткиво. Загубата на топлина со кондукција
Граници ладење преносливост. Толерантноста на топлинска енергија од страна на телотоГраници ладење преносливост. Толерантноста на топлинска енергија од страна на телото
Испарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телотоИспарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телото
Проценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикцијаПроценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикција
Термичка заштита на кинење ѕвона. Топлина проблеми хипербарична срединаТермичка заштита на кинење ѕвона. Топлина проблеми хипербарична средина
Фактори кои влијаат на новороденче загубата на топлина. Од она што супер бебиња?Фактори кои влијаат на новороденче загубата на топлина. Од она што супер бебиња?
Нормална телесна температура. Регулирањето на телесната температураНормална телесна температура. Регулирањето на телесната температура
» » » Последиците од прегревање и overcooling на новороденчето. Дефиниции температура хомеостаза