ma.gurushealth.ru

Мацерација на плодот. Хемолитична болест на фетусот

мацерација изразени во одредот и сепарација на слоеви на кожата pidermisa, зголемување на мобилноста на зглобовите, коските на черепот одделени од надкостница на черепот и носи надвор од лиза на мозокот, тешка промена на бојата и доделување на внатрешните органи. Крв е уништен од страна на лиза, кој претходи на фрагментацијата на црвени крвни зрнца. Сето ова се брише некои знаци на патолошки процеси.

Видео: Во центарот на "Мајка и дете" третира хемолитична болест на фетусот во матката

Неопходно е да се изврши Хистолошки преглед на органи кашесто овошје. Телата, кои автолиза е послаба, често може да се види не само на преглед на клетки, но исто така и на јадрото. Може да биде идентификуван гигантски клетки во белите дробови и бубрезите со цитомегаловирус [I.iban E., 1966], еритробласти знаци на пневмонија во белите дробови садови, еритробластоза лезии во бубрезите, црниот дроб hemosiderin боење со Перлс кога TTГ, [Гуревич P. C., 1970] промени (вклучувајќи мозокот obyzvestleniya) за токсоплазмоза, цитомегаловирус, листериоза, и други. М. Бекер и А. Бекер (1976), од страна на природата на дистрибуција на липидите во надбубрежните кортекс кашесто овошје се суди на механизмот на интраутерина смрт.

Калцификација може да подлежат само школка овошје или овошје. со што се калциумови соли доаѓаат од мајчиниот организам.

Видео: Одредување на фетусот Rh фактор на мајката крв со PCR / "Germedteh" (Одеса)

Хемолитична болест на фетусот

Хемолитична и слични на нив болест сочинуваат значаен дел (најмалку 20%) патологија перинаталниот период. Меѓу причините кои можат да предизвикаат забрзано уништување на крвта на фетусот и новороденчето, треба да се првенствено се припишува izoimmunologichesky конфликт помеѓу плодот и на бремената жена. Во reultate има хемолитична болест на новороденото (HDN) - стекнати хемолитична болест. Оваа група се исклучително ретки сега конгенитална маларија и егзогени интоксикација, хемолитична отрови (олово, арсен, и др.).

Видео: Елена Malysheva. бременост Rh-конфликт

фетусот мацерација

уште една голема група претставува наследни хемолитична анемија. Нивната појава е генетски определен. Патологија на еритроцитната мембрана предизвикува microspherocytosis развој ilielliptotsitoza на. Патологија еритроцитна ензим може да биде поврзано со недостаток на глукоза-6-fosfadegidrogenazy, пируват киназа или другите. Ензими. Патологија на хемоглобин води кон развој на таласемија, српеста анемија и други.

Екстраваскуларниот уништување на црвените крвни со ресорпција на големи хеморагија (kefalogem атом, крварење во черепната празнина, абдоминалната празнина, и други) кај новороденчињата може да доведе до слика слична на хемолитична анемија.

Покрај тоа, во неонаталниот период чести болести, во кои, иако не постои добивка krovorazrusheniya, но поради различни причини во телото на детето се задржуваат производи на природните распаѓање на еритроцитите, особено индиректни билирубин. Ова доведува до исти последици како патолошки хемолиза. Причините за ваквите процеси може да биде вроден недостаток на ензимски системи црниот дроб (синдром Криглер-Најар, итн), привремени незрелост на овие системи (жолтица предвремено) или нарушување на процесот на врзување билирубин (вродени микседемот, галактоземија et al.).

Видео: Бременоста и резус крв. Људмила Gribanova. Битие Dnepr

заразни болести може да предизвика оштетување на црниот дроб, или (ii) да доведе до зголемување krovorazrusheniya. Како резултат на патологија, која има карактеристики на хемолитичка процеси може да се развие во некои случаи на сепса, како и цитомегаловирус, листериоза, токсоплазмоза, варичела, херпес и други инфекции.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Постпартална иктерична форма на хемолитична болест. Анемични форма на хемолитична болестПостпартална иктерична форма на хемолитична болест. Анемични форма на хемолитична болест
Хемодинамиката новороденче. Жолтица новороденчиња и фетална еритробластозаХемодинамиката новороденче. Жолтица новороденчиња и фетална еритробластоза
Причините за хемолитична болест на фетусот. Патогенезата на хемолиза кај фетусотПричините за хемолитична болест на фетусот. Патогенезата на хемолиза кај фетусот
Акутната пневмонија, третманАкутната пневмонија, третман
Тешка комбинирана имунодефициенција. Морфологија на тимусот alymphoplasiaТешка комбинирана имунодефициенција. Морфологија на тимусот alymphoplasia
Класификација на неонатална жолтица. синдром izraelsaКласификација на неонатална жолтица. синдром izraelsa
Дијагноза sfingomielinoza. тела се промени во НПДДијагноза sfingomielinoza. тела се промени во НПД
Центри за формирање на ембрионот на крвни клетки. Црвени крвни клетки на фетусотЦентри за формирање на ембрионот на крвни клетки. Црвени крвни клетки на фетусот
Парвовирус инфекција на фетусотПарвовирус инфекција на фетусот
Дијагноза на пролонгирана бременостДијагноза на пролонгирана бременост
» » » Мацерација на плодот. Хемолитична болест на фетусот