ma.GurusHealth.ru

Феталната 'рбетниот нерви. Развојот на ембрионот 'рбетниот нерв

'рбетниот нерви, како и соодветните 'рбетниот јазли се наредени сегментно на тој начин секој сегмент одговара на оригиналниот примарен' рбетниот нерв и монтажа. Тие се поставени на крајот на четвртата недела, кога, прво, плочата раскрсницата е поделен во голем број на 'рбетниот единици и, второ, започнува формирањето на вентралниот (преден) и грбната (заден) корени.

Видео: Срцето овошје

'рбетниот нерв во своите низводно од јазол наскоро дава т.н. задна гранка (Рамуш дорзалис) за мускулите на грбот и `рбетниот мозок на површината на кожата. Второ, пред филијала (Рамуш ventralis) продолжува во оригиналната насока (повеќе или помалку вентрален) и, по одредено растојание, испраќа гранка која е насочена медијално во висцерална mezoblast обележувачи вегетативни јазли (поврзување гранка - Рамуш причесници).

Во понатамошниот својот тек на периферијата на предната нога, Конечно, таа е поделена на латерална и вентрален делови на терминалот. Овие поделби innervate мускулите на предниот и на страната на соодветната област на кожата. Како што споменавме погоре, мускулите ги задржат нивните оригинални инервација на 'рбетниот нерви, во која тие се појавија од релевантни myotomes. Слично на тоа, во инервација на области на кожата со чувствителни 'рбетниот нерви дури и кај возрасните постои јасно сегментирани дистрибуција.

Видео: долги гранки на брахијалниот плексус

феталниот 'рбетниот нерви

Во областа одредени сегменти 'рбетниот мозок неколку' рбетниот нерви може да се комбинираат страна шила, дозволувајќи им на нервните мрежа (плексус) се јавуваат во овие места. На овој начин се плексус во првите четири сегменти на вратот (грлото на матката плексус - плексус cervicalis), а особено во сегменти на кои потекнуваат 'рбетниот нерви innervating екстремитети.

Видео: Образование 'рбетниот нерв и нејзините филијали

за на врвот, најблискиот крај на последните четири на грлото на матката и прв торакална сегменти сегмент се јавува брахијалниот плексус (плексус brachialis), заложениот прво како плоча, која е формирана како резултат на поврзување на соодветните нервни стебла. Оваа плоча тогаш е поделена на предниот и задниот регион. Од пред регионот да се прошири нерви innervating групата флексор (средна нервите - n medianus и улнарниот нерв - .. N ulnaris), на задниот регион - нерви innervating екстензори (аксиларни нервите - n axillaris и радијалниот нерв -.. Н radialis).

Слично на тоа, во областа на долните екстремитети, на првиот на првиот лумбален сакрална сегмент се развива лумбосакралниот плексус (плексус lumbosacralis), кој ја дели во две медијаната и две странични создаден. Кранијалните страна багажникот доведува до појава на феморалниот нерв (n. Феморалис), а на средината барел се обележани за затворање нерв (n. Obturatorius). На депонираниот под пар на странични багажникот дел се јавува перонеален нерв, но од средниот дел (n peroneus.) - (. N tibialis) на тибијален нерв.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
'Рбетниот мозок'Рбетниот мозок
Систем за сопирање Реншо клетки. Мускулите сензорни рецепториСистем за сопирање Реншо клетки. Мускулите сензорни рецептори
'Рбетниот нерви'Рбетниот нерви
Лимфниот систем на фетусот. На нервниот систем на ембрионотЛимфниот систем на фетусот. На нервниот систем на ембрионот
Ganglinarnaya плоча ембрионот. Примарни мозочни везикулиGanglinarnaya плоча ембрионот. Примарни мозочни везикули
Задна фетусот мозокот. Формирање на задниот дел на фетусот мозокотЗадна фетусот мозокот. Формирање на задниот дел на фетусот мозокот
Рбетниот ниво на регулирање на циркулацијата на крвта. Регулирање на циркулацијата на…Рбетниот ниво на регулирање на циркулацијата на крвта. Регулирање на циркулацијата на…
Автономниот нервен систем на фетусот. феталниот надбубрежната жлездаАвтономниот нервен систем на фетусот. феталниот надбубрежната жлезда
Автономниот нервен систем и материјалиАвтономниот нервен систем и материјали
Грлото на матката плексус. на грлото на матката симпатична поделба на багажникотГрлото на матката плексус. на грлото на матката симпатична поделба на багажникот
» » » Феталната 'рбетниот нерви. Развојот на ембрионот 'рбетниот нерв