ma.gurushealth.ru

Урогениталниот синус ембрионот. Развој на сексуалните органи на фетусот

Видео: Знаете вашето тело - женскиот репродуктивен систем

Урогениталниот синус, стоејќи покрај Наскоро од аналниот отвор, како резултат на стеснувањето е одвоена од vesico-ознаки на уринарниот. На крајот на вентралниот влегува слепите fingerlike издаденост (сексуална урогениталниот синус дел), која штрчи од внатре кон надворешниот ектодерм, и одвоени од површината на телото со помош на урогениталниот мембрани.

Подоцна оваа школка широко перфориран на долната страна на сексуална Оток, формирајќи примарен, примитивни урогениталниот отвор (orificium urogenitale primitivum). Гениталните туберкулозни (фалусот) е Оток на надворешната страна на телото, која е поставување на пенисот кај мажите, а клиторисот кај жените. Потесен одделени урогениталниот синус поврзувачки дел сексуална урогениталниот синус (pars phallica синус urogenitalis) со vesico-уринарниот Обележувач претставува карличните дел (pars pelvina).

Кај мажите, како што се уште ќе бидат опишани во статијата на развојот на репродуктивните органи, урогениталниот синус сексуална дел е заклучен во пештери мочниот канал (pars cavernosa urethrae), имено на обемот на мочниот канал на кавернозното, со потекло од гениталните туберкулозните на mesenchyme. На карличниот дел на урогениталниот синус кај мажите формирана мембранозен уретрата.

урогениталниот синус ембрион

Кај жените, гениталии и карлицата делови се спојуваат и значително се проширува за да се формира трема (vestibulum vaginae), во која одредена личност дупки отворена како уретрата (надворешен уретрални отварање дефинитивен - orificium urethrae externum) и генитален тракт (вагината). Епител сите овие органи кои се развиваат од ѕидовите на клоака има тоа endodermal потекло. Нивната мускулите и сврзното елементи се развиени од околните mesenchyme.

развојни абнормалности во канализација постојат релативно ретки овие вклучуваат вродени хипоплазија (аплазија) или целосно отсуство (атрезија), анусот, итн perzistiruyuschaya cloacal празнина или perzistiruyushaya урогениталниот синус и така натаму. г. На некои аномалии ќе бидат споменати подоцна, во овој напис, посветен на развојот на надворешните гениталиите.

Развојот на сексуалните органи

кога го опишувате развој тела секреторен систем веќе се вели дека во грбната ѕидот на телесна празнина во близина на местото на прикачување на мезентериумот грбната во mesonephros формирана урогениталниот пати (plica urogenitalis), која е поделена во лежи странично pleated примарен бубрезите (plica mesonephridica) и се отстранува медијално сексуална пати (plica genitalis).

на mesodermal епител (Висцерална mezoblasta) и задебелена mesenchyme под нив се разликува обележувачи внатрешна гениталиите (половите жлезди), кои на тој начин развиваат на mesonephros (основно бубрези) и во процесот на развој за да се приклучат со него во тесен контакт.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Влезот на пештерата - aditus. комплекс пирамидални покачување на пирамида.Влезот на пештерата - aditus. комплекс пирамидални покачување на пирамида.
Mullerian екскреторен канал. феталниот развој на машки моделMullerian екскреторен канал. феталниот развој на машки модел
Менување клоака ембрионот. Формирање на мочниот меур на фетусотМенување клоака ембрионот. Формирање на мочниот меур на фетусот
Клоака феталниот црево. На епител на цевка ембрион на цреватаКлоака феталниот црево. На епител на цевка ембрион на цревата
Перинеална мускулите на фетусот. Морфогенеза на мускулите на главата и вратот на ембрионотПеринеална мускулите на фетусот. Морфогенеза на мускулите на главата и вратот на ембрионот
Женски полови органи на ембрионот. Дополнителен половите жлезди на фетусотЖенски полови органи на ембрионот. Дополнителен половите жлезди на фетусот
Клоака ембрионот. Формирање на феталната клоакаКлоака ембрионот. Формирање на феталната клоака
Може Giardia во урогениталниот систем предизвика циститис?Може Giardia во урогениталниот систем предизвика циститис?
Под препоните, перинеумот, во потесна смисла се подразбира дел ткаенина помеѓу предниот раб на…Под препоните, перинеумот, во потесна смисла се подразбира дел ткаенина помеѓу предниот раб на…
Дерматологија и венерологијаДерматологија и венерологија
» » » Урогениталниот синус ембрионот. Развој на сексуалните органи на фетусот