ma.GurusHealth.ru

Ротација на феталниот црн дроб. Ембрионалниот развој на панкреасот

Видео: Критика на биоенергија Татјана Conradi

Веќе во рана фаза развој од опашка дел од хепатална јазол одделува јазиче жолчниот меур, која прво се појавува како густа формирање цилиндрични, а потоа лумен формирана во него. Жолчката почнува да се изгради околу крајот на третиот месец.

на на ротација на цревата јамка вентралната површина на мезентериумот лежи помеѓу јазиче дванаесетпалечното црево и црниот дроб формирана на хепатоцелуларен и гастричен hepatoduodenal omentulum дел (pars hepatogastrica и pars hepatoduodenalis omenti minoris). Од вентрален картичка вентралниот мезентериум наоѓа помеѓу црниот дроб и ѕидот на пред телото, таму falciform лигаменти црниот дроб (mesohepaticum ventrale, ligamentum falciforme жолтица) (види поглавје. Перитонеална развој на односи).

Поголемиот дел од оригиналниот стебло, хепатална врзувачкото место со дуоденален издолжува ѕид и избелени јазичето на жолчниот канал (дуктус choledochus) и јазичето хепатален канал (дуктус Хепатичен). табот жолчното кесе поврзани со оваа цевка во кратки нозете, кои elongating се претвора во цистична канал. Хепатален канал произлегува од тој дел на подвижниот капак за да се жолчните канали, кој е поставен помеѓу устата на цистична канал и црниот дроб.

Видео: Исцелителот плус црниот дроб ултразвук

првично овие канали најголемиот дел поставени во форма на густа мобилните бендови, кои со текот на времето (приближно во вториот месец) формирана лумени.Интерлобуларни жолчните канали (Дуктус interlobulares) се поставени како примарни слотови (канали) во црниот дроб епителните Клисура обележувачи (околу крајот на првиот месец), а подоцна се поврзани со втората голема билијарниот систем.

интерстицијален сврзното ткиво на црниот дроб Таа е формирана од mesenchyme, која расте во јазичето црниот дроб во процесот на развој. Затоа е формирана гранки мезентерична вена папочната-зраци помеѓу синусоидална капилари хепаталниот систем. Во текот на првиот месец mesenchyme јавува со формирање на крвни острови и крвните клетки на примарните (ембрионалниот миелопоеза), кој, сепак, ќе престане во подоцнежните месеци. формирана перитонеална (перитонеум) обложување на црниот дроб од вентралната површина на мезентериумот на дванаесетпалечното црево, црниот дроб постепено се одвоени од попречно поделба, што доведува до вентралниот делови на дијафрагмата.

Формирање (ембриогенезата) феталниот црн дроб

Ембрионалниот развој на панкреасот

На ѕидот на endodermal дуоденумот на крајот на првиот месец по две почнуваат да се развиваат епителните јазли кои се обележани на панкреасот. Еден испапчен на грбната ѕидот на дуоденумот веднаш под пилорна (пилорична) дел и на јазичето е грбната панкреасот (панкреасот dorsale). Вториот таб се случува на вентралната површина од дуоденумот во јазол опашка помеѓу ѕидот на цревата и Anlage црниот дроб и во сите веројатност, е поставен во форма на еден пар Оток (панкреасот ventrale).

Рудиментарен на грбната панкреасот Расте релативно брзо и во тесна епителните греди и јазли навлезат во mesenchyme на дорзалниот мезентериум на желудникот и дуоденумот на мезентериумот. Околу табот шестата недела веќе се протегала формирање тесни, сред која е централен канал и дека епителните матични поврзува со дорзален ѕидот на дуоденумот. Вентралниот панкреасот преку релативно помали и поврзување на нивните нозе (ductless) поврзани со билијарна primordium, која произлегува од црниот дроб и издолжени.

Како резултат на нерамна ѕид раст дуоденален и под влијание на брзиот раст на црниот дроб обележувач вентралниот панкреасот со жолчниот канал почнува да се префрли на десната површината на дуоденумот на грбната страна на цревата, а потоа решавање на одредување на најблискиот делови од изворната грбната обележувач панкреасот. На седмата недела од двете омилени на панкреасот е цврсто споени еден со друг. Така од грбната панкреасот формира тело и неговата опашка (корпус и cauda pancreatis), и вентрален primordia произлегуваат од најголем дел од тоа - панкреасот главата (Caput pancreatis).
Комбинацијата на овие делови е толку силна што во панкреасот на возрасен веќе не е можно да се идентификуваат и оригиналните табот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Фази на развој на цревата. Ротирање (ширењето) фетална цревоФази на развој на цревата. Ротирање (ширењето) фетална црево
Формирање на плевралната празнина на ембрионот. Феталниот развој на дијафрагматаФормирање на плевралната празнина на ембрионот. Феталниот развој на дијафрагмата
Анатомија на жолчното ќесеАнатомија на жолчното ќесе
Формирање на желудникот. на ембрион стомакотФормирање на желудникот. на ембрион стомакот
Црниот дроб, hepar, најголем на дигестивните жлезди. Црниот дроб го горниот дел на стомакот, се…Црниот дроб, hepar, најголем на дигестивните жлезди. Црниот дроб го горниот дел на стомакот, се…
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
На развојот на ембрионот на перитонеумот. Карактеристики на формирање на перитонеумот фетусотНа развојот на ембрионот на перитонеумот. Карактеристики на формирање на перитонеумот фетусот
Вентралниот мезентериум ембрионот. феталниот слезинатаВентралниот мезентериум ембрионот. феталниот слезината
Анатомски и физиолошки информации за болести на жолчното кесе и zhelcheotvodyaschih начиниАнатомски и физиолошки информации за болести на жолчното кесе и zhelcheotvodyaschih начини
Перитонеална простор ембрионот. Жлезда дупка фетусотПеритонеална простор ембрионот. Жлезда дупка фетусот
» » » Ротација на феталниот црн дроб. Ембрионалниот развој на панкреасот