ma.GurusHealth.ru

Формирање на панкреасните канали. Фази на развој на панкреасот

Видео: Елена Malysheva. Што боли жолчната кеса?

Дисталната ductless грбната панкреасот екскреторен канал е поврзан со вентралниот панкреасот, формирање на главниот панкреатичен екскреторен канал (дуктус pancreaticus големи Wirsungi). Заедно со жолчниот канал, се отвора во папила duodenalis Vateri во дуоденумот.

Од проксималниот дел грбната ductless понекогаш трае продолжување панкреасните канали (дуктус pancreaticus мали Санторини), кој во главата на панкреасот се отвора во главниот екскреторен канал.

кога ротација цревна јамка и дванаесетпалечното црево право (стрелките на часовникот) ротација, и исто така се јавува обележувачи панкреасот, желудникот се наоѓа во наборите на дорзалниот (и наборите во дуоденумот), а во таков начин што неговата површина станува оригиналниот право површината грбната, во непосредна близина на грбната површината на ѕидот на телото.

Видео: Последен пат, јас често пијат Хлорофилот

Право, се прошири лист на желудникот наборите фузирани со париеталниот перитонеум од грбната ѕидот на телото, и панкреасот а со тоа станува ретроперитонеална (ретроперитонеална) наредени тело. Во исто време, таа се менува својата позиција и дуоденални папила ампула (папила duodenalis Vateri), кој првично се наоѓа во средната линија на задниот ѕид на вентралната површина на дуоденумот и смени на внатрешниот ѕид за време на ротација на цревата јамка.

Формирање (ембриогенезата) и на црниот дроб фетусот панкреасот


од двете епителни ознаки панкреасот екскреторен канал, кој се протега во средината на панкреасот епителните почнат да булбус густа зрак, кој потоа се формираат тубули. На нивните краеви во третиот месец, постојат почетоците на панкреасот ацинусите, lobular.

Од истиот рудиментарен истовремено да се случи и на не-целуларни греди и нодули, кои доведуваат до Лангерхансовите островца, особено во областа на обележувач грбната панкреасот. Со текот на времето ќе се појават диференцијација на ендокрините клетки кои се веќе во текот на животот на фетусот лачат хормонот инсулин.

Во согласност со една теорија (Волф), кој се дели од страна на повеќето автори, иако на мобилната греди на панкреасот егзокрините клетки се јавуваат обележувачи и ендокриниот компонента на панкреасот, сепак се разликува егзокрините алвеолите жлезда веќе не може да се конвертира во Лангерхансовите островца, бидејќи таа се појават повторно само од епителот на екскреторен канали. Напротив, други автори (теоријата на "ballancement" Laguessa) не ја негира целосно можноста за взаемна трансформација на егзокрините клетки во ендокриниот и, напротив, не само во процесот на развој на ембрионот, но исто така и во зрелоста.

Мезенхимални компоненти на грбната гастричен и дуоденален bryzheek формирана интерстицијална ткиво и на панкреасот капсула. Сврзното ткиво одвојува од телото во посебни лобуси и резени. Од одделот за делови на панкреасот обележувачи во некои случаи на дополнителен развој на панкреасот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање на цревата. Развојот на фетусот цревоФормирање на цревата. Развојот на фетусот црево
Простор ембрион кутии кеси. Обележувач на поголема оментумПростор ембрион кутии кеси. Обележувач на поголема оментум
Формирање на мезентериумот на дебелото црево. Мезентериум и ембрионски дебелото црево цревоФормирање на мезентериумот на дебелото црево. Мезентериум и ембрионски дебелото црево црево
Развој на плунковните жлезди на ембрионот. панкреасот ФеталнатаРазвој на плунковните жлезди на ембрионот. панкреасот Феталната
Развојот на кеси за пакување. Фази на формирањето на omentalРазвојот на кеси за пакување. Фази на формирањето на omental
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Mullerian екскреторен канал. феталниот развој на машки моделMullerian екскреторен канал. феталниот развој на машки модел
Субмандибуларниот жлезда, glandula submandibularis, кој се наоѓа во trigonum submandibulare во…Субмандибуларниот жлезда, glandula submandibularis, кој се наоѓа во trigonum submandibulare во…
Каналите на панкреасот (virsungov, слезината канал), која работи (отвори)?Каналите на панкреасот (virsungov, слезината канал), која работи (отвори)?
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
» » » Формирање на панкреасните канали. Фази на развој на панкреасот