ma.gurushealth.ru

Суштината на Гаметогенеза. Цитологија мејозата на Гаметогенеза

Човечкото тело како поединец биолошки пренесува своите генетски информации на потомство, со што се обезбеди континуитет на биолошки информации на видовите. Кај луѓето, како и кај животните, наследниот материјал содржани во хромозомите. Хромозомите се структури на клеточното јадро, тие се носители на генетски информации - гени.

Видео: Мејоза

Главните состојки на хромозоми Тоа е деоксирибонуклеинска киселина (ДНК), кој игра голема улога во пренесувањето на наследните особини. Исто така, во хромозоми се протеини и рибонуклеинска киселина (РНК), која е важна за синтеза на протеини.

Јадрото на секоја клетка видови Таа содржи дефиниран сет на хромозоми, која се карактеризира со релативно константна за секој вид. Во соматските клетки на организмот содржи двојно повеќе од хромозоми во зрела микроб клетки. Така половина тело хромозомите добива од телото на мајката, како и половина - од неговиот татко.

дупликат сет хромозоми Во него се диплоидни, и нивната половина од бројот во зрела микроб клетки - на хаплоидниот сет на хромозоми. Од хромозомот диплоидни клетки добиени од двајцата родители, тие се спојат, со еден член од парот е изведен од јајце, а вториот - од спермата.

цитологија Гаметогенеза

спарени хромозом, како по правило, не се разликуваат едни од други и затоа се нарекува хомологни. Број на хомологни хромозоми е релативно константна и систематски карактеристични за секој вид.

Јадрата на соматски клетки Човечки содржи 46 хромозоми, а 22 се состои од еден пар на хомологни хромозоми (ова е т.н. autosomes) и еден пар полови хромозоми е претставена (т.н. allosome). А пар на полови хромозоми во женска форма два идентични хромозоми се означени XX, како и кај жените (што е наведено од страна на X) еден член на пар во машки пол, како што се на вториот член, назначени Y, различен од овој хромозом во обем и по изглед .

одделни хромозом најдобрите идентификувани во Митотичниот поделба. Во метафаза јасно видлив број и обликот на хромозоми се наоѓа во екваторијалната рамнина. Во тоа време, на хромозомот е особено краток и задебелена, од кои секоја е поделена по должината на две половини - на хроматиди.

и хроматиди заедно во местото наречено центромер. Така, секој хромозом има centromere, вршење на функцијата на движење на центарот. Во метафаза центромер приклучува veretentsa влакна, кои ги привлекува хромозомите на спротивни полови. Центромер одредува ориентацијата на хромозоми во митоза и поправите несовпаѓање на мобилен столбови.

Само по поделбата на центромер хроматиди се повлече. Центромер може да се наоѓа во различни хромозом. Во зависност од локацијата и хромозомот рака должини на секоја страна од centromere кај луѓето постојат три видови на хромозоми. Од друга страна, во одредени видови на хромозоми според нивната вкупна должина е поделена на 7 групи. Сет на соматски клетки хромозомите, поделени од страна на овие групи е т.н. кариотип.

Видео: Abdrakhmanov П А клеточниот циклус Магионичар мејозата, механизми на генетска рекомбинација ма

Наставни видео: мејозата и нејзините фази

Видео мејозата и нејзините фази
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Две неверојатен клетки: јајца и спермаДве неверојатен клетки: јајца и сперма
Формирањето на поларните тела. Намалување на бројот на хромозомите за време на зреењеФормирањето на поларните тела. Намалување на бројот на хромозомите за време на зреење
Карактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајцеКарактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајце
Сперма од мажот ти го одредува полот на вашето бебеСперма од мажот ти го одредува полот на вашето бебе
Созревањето на гамети. созревање вредностСозревањето на гамети. созревање вредност
Доминантни и рецесивни алели на хромозоми. Автосомно доминанти наследствоДоминантни и рецесивни алели на хромозоми. Автосомно доминанти наследство
Хромозомски абнормалности. Аномалии во квантитетот и квалитетотХромозомски абнормалности. Аномалии во квантитетот и квалитетот
Формирање на сперма. Spermatotsitogenez и сперматогенезатаФормирање на сперма. Spermatotsitogenez и сперматогенезата
Гени и човечки хромозом. структураГени и човечки хромозом. структура
Мобилен хромозом. Митоза и чекорМобилен хромозом. Митоза и чекор
» » » Суштината на Гаметогенеза. Цитологија мејозата на Гаметогенеза