ma.gurushealth.ru

Фази на мејозата и развој на герминативните клетки. Првиот мејотични поделба

Константноста на бројот на хромозоми со генерации е загарантирана од страна на мејоза во развојот на половите клетки. Редукција со диплоид број на хромозоми да се хаплоидниот број се случува за време на созревање на сперматозоидите, т.е. пред оплодување. Во сливот микроб клетки за време на оплодувањето сума станува повторно диплоидни хромозоми. Ако немало поделба намалување, тогаш бројот на хромозоми во половина ќе се зголеми во секоја следна генерација. Оваа поделба е наречен мејоза, митоза, тоа се разликува од онаа кога се случуваат два последователни клеточната делба, но само една поделба на хромозоми. Затоа, во мејозата различни првата и втората мејотични поделба. Дивизија, во кој вистинските намалување на бројот на хромозоми, наречен поделба намалување и втората лига во која бројот на хромозоми е непроменета, - equational поделба.

Првиот мејотични поделба се карактеризира со продолжено Профаза за време на кој хомологни хромозоми пријде и да се допираат еден со друг (конјугација или пареа формација). Од мејотични Профаза не се опишани со користење на конвенционални термини кои се користат во описот на митоза, специфичните услови се создадени за да се опише на одделните фази, и тоа: фаза leptonemy, zigonemy, pahinemy и diplonema diakinesis. Накратко, овие чекори за време на Профаза може да се опише како што следува.
во фазата leptonemy постои значително продолжување despiralizirovannyh хромозоми, кои се во форма на влакнести формации.

во фазата zigonemy постои меѓусебна привлечност и konyugirozanie хомологни хромозоми во парови.
во фазата pahinemy хромозом скратена, од кои секоја е поделена надолжно. Јасно видлив двојна структура hromosomy- секој од нив е составен од два хроматиди (дијада) меѓусебно поврзани во врска со хлороводородна unfragmented centromere. Две хомологни хромозоми во прилог на еден на друг, се формира потоа четири хроматиди (tetrads), кои се поврзани во парови со две уште unseparated центромер. Оваа фаза се нарекува и четири хроматиди на двовалентен (две конјугиран хромозоми). Во овој чекор, на влакна на хромозоми и хроматиди продолжи да канап околу едни со други, назначена со тоа, помеѓу поединецот хомологни хроматиди можат да се разменуваат нивните делови (гените), т.н. премин-над (crossover).

развој на герминативните клетки

во фазата diplonema хомологни хромозоми почнат да се движат подалеку едни од други, како да прават почеток, но во некои области тие се уште се поврзани (оптичка хијазма). Овие сврзувачки места се директно поврзани со спроведувањето на размена на хомологни региони помеѓу хомологни хроматиди.

Во завршна фаза Профаза - diakinesis се карактеризира со значително скратување, и во овој поглед, и задебелување на хромозоми. Центромер ги држат двете хроматиди заедно и да се ориентирани во екваторијалната рамнина. Така завршува Профаза на првиот мејотични поделба.

на anaphase Првиот мејотични поделба хомологни хромозоми одвратат едни со други со нивните centromeres, и индивидуалните дијада на секој тетрада се разминуваат на спротивниот пол. Хијазма, која се одржа заедно хромозомите во anaphase исчезне. Центромер се уште е поделена и се поврзани хроматиди на секој хромозом.

последните фаза првиот мејотични поделба е telofaza- по нејзиното затворање хомологни хромозоми падне во различни клетки, каде што има две хаплоидни јадра со бројот на хромозоми.

Во периодот помеѓу крајот на Првиот мејотични поделба и почетокот на вториот наречен interkinesis како хромозомите остане во истата состојба како што беа во текот telophase на првата поделба, а веднаш потоа, проследено со втората лига.

Наставни видео: мејозата и нејзините фази

Видео мејозата и нејзините фази
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Знаци на подготвеност за ооцитот мејозата. Распуштање зародишен везикули (m)Знаци на подготвеност за ооцитот мејозата. Распуштање зародишен везикули (m)
Клучни точки на фоликулогенеза развој ооцитотКлучни точки на фоликулогенеза развој ооцитот
Формирањето на поларните тела. Намалување на бројот на хромозомите за време на зреењеФормирањето на поларните тела. Намалување на бројот на хромозомите за време на зреење
Spermiotsitogenez. периоди и карактеристики на spermiotsitogenezaSpermiotsitogenez. периоди и карактеристики на spermiotsitogeneza
Карактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајцеКарактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајце
Oogenesis. Историја на студијатаOogenesis. Историја на студијата
Созревањето на гамети. созревање вредностСозревањето на гамети. созревање вредност
Хромозомски абнормалности. Аномалии во квантитетот и квалитетотХромозомски абнормалности. Аномалии во квантитетот и квалитетот
Семејство протеини mutl, muts и Cdk во развојот на ооцит. мутацииСемејство протеини mutl, muts и Cdk во развојот на ооцит. мутации
Формирање на сперма. Spermatotsitogenez и сперматогенезатаФормирање на сперма. Spermatotsitogenez и сперматогенезата
» » » Фази на мејозата и развој на герминативните клетки. Првиот мејотични поделба