ma.gurushealth.ru

Репродуктивниот циклус на жените. Развој на Центарот за репродуктивност на жените

Видео: Структурата на женскиот репродуктивен систем

На формирање и созревање на ооцити во јајниците е процес на серијата, повторување на одредени повеќе или помалку редовно, обично интервали од 28 дена.

во текот на овој процес Тоа е регулирано со ендокриниот систем, репродуктивните жлезди, хипофизата гонадотропин-ослободувачки хормон-управувано. Под нивно влијание гонадите самите се конституираат секс (секс) хормони, кои имаат значително влијание врз регулирањето на процесите во јајниците и, згора на тоа, влијае на активноста на други компоненти поврзани со морфолошки и функционални промени кои се случуваат во внатрешните генитални органи, главно, во поставата на грлото на матката.

Претстојните промени создаваат поволни услови за набљудување и седиментација (nidation) на мали ембрионот во слузница на матката. Полови хормони, освен тоа, исто така, влијае на животот на организмот како целина, тие влијаат на раст, формирање на секундарните полови карактеристики и реализација на подот на новата личност. Целиот систем на регулирање на ендокриниот е, пак, под влијание регулирање на нервниот систем, вклучувајќи ги и под влијание на повисоката нервна дејност (церебралниот кортекс).

Видео: Зошто ISIDA клиника гранка на најдобар центар на репродуктивните технологии во источна Украина

Така, репродуктивниот циклус на жените - е чадор терминот за голем број на периодични процеси поврзани со создавање и созревање на јајцата во јајниците, а во исто време придружуван од голем број на морфолошки и функционални промени кои се случуваат во внатрешните женски полови органи и се особено изразени во јајниците и ендометриумот.

репродуктивниот циклус на жените

Во овој случај, промени, се случуваат во ѕидот на матката, се утврдува од страна на процеси се случуваат во јајниците.

Видео: Центарот за репродуктивна медицина ODESSA

Репродуктивен циклус кај жените Таа започнува со почетокот на пубертетот, односно пубертетот, кога јајниците да почнат да созреваат прва Граф фоликулите и ќе постои расчистување на зрели јајца (овулација). Во исто време, или за некое време пред првиот овулација пубертетот манифестира канцеларии крв од внатрешните генитални органи (матката), кои периодично се повторува на секои 28 дена (на пример, еднаш на лунарниот месец).

ова крварење затоа се нарекува menzes (менструацијата, менструацијата, месечна поделба крвта). Менструација укажува на созревање на јајцата во јајниците и на почетокот на активноста на хормоналниот систем на репродуктивните органи кај жените. Во овој дел на пубертетот се случува околу 13-14 години, во други земји - порано или подоцна. Ова сигурно, исто така, се должи на влијанието на надворешните животната средина (климатски и други услови). По сексуалното созревање на женското тело влегува во една зрела сексуална активност која трае околу 35-40 години (менарха период) и кои во нормални услови е придружена со редовно тече репродуктивен циклус запира само за време на бременоста.

Видео: дишење за откривање на женска моќ и сексуалноста

Во 45-50 години репродуктивно активноста на женските гениталии постепено бледнеат. Овој период на транзиција (менопауза, менопауза) може да трае неколку години, и се карактеризира со различни ментални и физички промени кои обично се одржи без премногу тешкотии, но во некои случаи, патолошки интензивна. Во преодниот период на менструацијата, а со тоа и созревање на ооцити во јајниците стане неправилни, а потоа и на репродуктивниот циклус е прекинат целосно. Период од животот се карактеризира со отсуство на оваа активност, кога жената не е веќе менструален циклус и не можат да се оплодат, наречен менопауза.
Во согласност со каде што се случуваат циклични промени, репродуктивниот циклус е поделена на јајници (овариум) циклус и матката циклус (менструалниот).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На секреција на жолтото тело. инволуција на жолтото телоНа секреција на жолтото тело. инволуција на жолтото тело
Промени во грлото на матката и јајниците во фазата на секреција. Десквамација фаза, обнова на…Промени во грлото на матката и јајниците во фазата на секреција. Десквамација фаза, обнова на…
Ендокриниот систем: клучни зборовиЕндокриниот систем: клучни зборови
ACTH, ТСХ, LH, пролактин. Хипоталамусот и neurohypophysis хормониACTH, ТСХ, LH, пролактин. Хипоталамусот и neurohypophysis хормони
Менструалниот циклус (циклус мајка алкохол). Фаза на менструалниот циклус. Менструални фаза.…Менструалниот циклус (циклус мајка алкохол). Фаза на менструалниот циклус. Менструални фаза.…
Механизми на почетокот на пубертетот. Значењето на масното ткивоМеханизми на почетокот на пубертетот. Значењето на масното ткиво
Стареењето на гонадитеСтареењето на гонадите
Рецепторите за гонадотропна ослободувачки хормон. Агонисти и антагонисти наРецепторите за гонадотропна ослободувачки хормон. Агонисти и антагонисти на
Месечниот циклус на јајниците. Функции на гонадотропиниМесечниот циклус на јајниците. Функции на гонадотропини
Неправилности на менструалниот циклус. Времетраењето на репродуктивниот циклус на женитеНеправилности на менструалниот циклус. Времетраењето на репродуктивниот циклус на жените
» » » Репродуктивниот циклус на жените. Развој на Центарот за репродуктивност на жените