ma.gurushealth.ru

Женски полови органи на ембрионот. Дополнителен половите жлезди на фетусот

Видео: За ucheby.8kl

Во женски ембриони гениталните туберкулозните станува клиторисот и генитален збира - во малите срамни усни. Иако во почетокот на женски ембриони за некое време се чуваат уретрата жлебот хомологни уретрата жлебот кај машките ембриони, делови од гениталиите (уретрата) збира проширување на долната површина на клиторисот, се застарени и да исчезне наскоро.

Така, уретрален жлебот во женски ембриони уште подлабоко и затворени со формирање на клиторисот на мочниот канал, соодветните пештера уретрата кај мажите. жена на возрасни во средината на вентралната површина на клиторисот има само низок профил зрак sosudistosoedinitelnoy ткиво (pars интермедијален clitoridis), која се наоѓа слично на пештера дел на уретрата и urethrae мажи кавернозното.

затоа, во женски ембриони нема средно поместување напред отворањето на уретрата и простатата уретрата само човек е хомолог на целиот женски уретрата.

Треба да се потврди дека на крајот на интраутерина живот вагината, која првично имаше појава на многу тесен отвор цевка во урогениталниот синус, станува значително поширок од мочниот канал. Во исто време, дел од урогениталниот синус, кој се наоѓа дистално од вагиналниот отвор станува поширок и поплитки. Овој дел на урогениталниот синус формира т.н. трема (vestibulum), во која возрасна жена отвора уретрата и вагината.
Така, една жена од урогениталниот синус сочуван скоро во својата оригинална форма, стекнување на ново име.

Големи срамни усни се формираат од микроб ваљаци и се хомологни со скротумот на мажите. Жената во овие жици обично содржи многу маснотии, но не постојат празнини во скротумот. Во ретки случаи, постојат рудиментирана издаденост на перитонеумот, кој се протега во поголема или помала мера во големи срамни усни. Овие абнормални homologs processus vaginalis машки лица беа именувани за јадење канали.

Видео: Жените besplodie.Kak бремена? L-аргинин

сексуалните органи на ембрионот

Дополнителен половите жлезди на фетусот

Т.н. помошни полови жлезди кај мажите развиено значително посилна од онаа на жените. Главен меѓу нив се и семенските везикули, простатата и bulbo-уретрата жлезди (Каупер е). Помалку изразени бројни помали уретрален простатата (простатата Littre) распореден околу делот на пештера мочниот канал.

Видео: женскиот репродуктивен систем. 2. јајниците

Плодотворен везикули формирана на почетокот на четвртиот месец во форма на странични protuberances и zsemyavynosyaschih канали (канали mesonephros) директно над нив тече во уретерот. До крајот на четвртиот месец од животот на фетусот, овие израстоци станува торба во облик на изглед. Во текот на понатамошен развој тие се поделени на помали делови, а во седмиот месец од израстоци како ампуларна на vas deferens, се здобијат со карактеристичен облик на семенските везикули.

на простата (Prostata) е формирана од нишки на лигавицата на мочниот канал, расте во околината на сврзното ткиво. Од овие насоки се формираат повеќе или помалку локализирани група што одговара лобуси на жлездата на возрасни. Прво тубули се појави до крајот на третиот месец од бременоста. После тоа, тие брзо се зголемува. Внимателно истражување Lausli (1912) покажа дека до крајот на четвртиот месец, обично се формирани повеќе од 50 индивидуални protuberances.

Иако на прв lobulation жлезда и планираат во групи на епителните насоки, тоа не е јасно изразена во последните три месеци од феталниот развој, кога се формира спалната мускулна преграда.

Bulbo-уретрален жлезди (Каупер е) се формирани од епителни израстоци на проксималниот сегмент на пештера дел од мочниот канал. Нивниот прв знаци се појавуваат во третиот месец од феталниот развој. Потоа зачетоци жлезди расте во опашка насока, речиси во исто уретрата. Со формирањето на кавернозното urethrae канали жлезди Каупер се вклучени во неговата булбарна дел. Самиски жлезди се развиваат во близина на мембранозен дел на мочниот канал во лабава сврзното ткиво се наоѓа помеѓу густата влакнести обвивка булбарна мочниот канал, и урогениталниот дијафрагма.

Плодотворен везикули, простатата и жлезди Каупер се формираат од функционална гледна точка на една група, бидејќи тие лачат тајни ејакулирана за време на ејакулацијата, кои служат да го суспендира на сперма. Иако уретрата жлезди Littré формирана истовремено и на сличен начин, тие се функционално поврзани во друга категорија. Ова - мал комплекс во вид на цевка-алвеоларни жлезди, кои се активираат за време на пред-сексуалната возбуда и форма predkoitusny за подмачкување мукозните секреција.

овие жлезди Се чини околу единаесеттиот недела во форма на плуралноста на поединецот израстоци уретрата епител. Во четвртиот месец, а има и терминал проширување до седум месеци бремена жлезда Littré целосно диференцирани и со хистохемиските методи во кој можете да најдете муцин.

во жени уретрата, хомологни пештера уретрата мажи отсутен, но мали вестибуларниот жлезда треба, очигледно, се смета како хомолози на уретрата жлезди на Littré. Плодотворен везикули, мажите немаат хомолози кај жените. Kriptovidnye дивертикулум во женски уретрата, понекогаш се нарекува и уретрата жлезди Skene, се недоволно развиени тубули хомолози на простата. Спротивно на хомолози машки bulbo-уретрата жлезди на жените достигне релативно голем развој.

Овие се наречени голем вестибуларна жлезди (Bartholin е). Нивните почетоци се формираат на крајот на третиот месец од епителни поставата на урогениталниот синус. Во четвртиот месец на феталниот живот, тие стануваат вид на вреќа-обликувани и, како и другите додаток половите жлезди, достигнувајќи до финалето на структурата во времето на раѓањето. Сепак, пред почетокот на пубертетот Bartholin жлезда речиси не растат.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Формирање на надворешните женски гениталии. Аномалии на гениталните органиФормирање на надворешните женски гениталии. Аномалии на гениталните органи
EpispadiasEpispadias
Аномалии на уретрата. стенозаАномалии на уретрата. стеноза
Урологија и Andrology, уретритисУрологија и Andrology, уретритис
Перинеална мускулите на фетусот. Морфогенеза на мускулите на главата и вратот на ембрионотПеринеална мускулите на фетусот. Морфогенеза на мускулите на главата и вратот на ембрионот
Формирање на ембрион се соочува. Надворешните гениталии на фетусотФормирање на ембрион се соочува. Надворешните гениталии на фетусот
Операции на уретрата на дисконтинуитетиОперации на уретрата на дисконтинуитети
Формирање на надворешните гениталии. Развој на машките полови органиФормирање на надворешните гениталии. Развој на машките полови органи
Дополнителен половите жлезди. Развојот на скелетот и мускулите на фетусотДополнителен половите жлезди. Развојот на скелетот и мускулите на фетусот
» » » Женски полови органи на ембрионот. Дополнителен половите жлезди на фетусот