ma.gurushealth.ru

Парење. Како е полот на ембрионот?

Во секој дел, ембриологија имало таков голем број на претпоставки што се однесува до прашањето за определување секс. Од памтивек, ќе стави напред многу теории кои бараат да се објасни зошто еден ембрион станува машко, а од друга - женски. Сепак, сите овие теории се дискредитирани. Во овој поглед, истражувачите биле особено внимателни кога се зборува за било која нова теорија во оваа област.
Но сега постои толку многу на интерес во врска со теоријата на определување на хромозомски секс кои треба да се прочита.

Видео: Кога може да се одреди полот на детето

Во разгледувањето на поделби созревање веќе посочи дека присутни во клетките на овој тип хромозоми може да се организира во парови, членовите кои се многу слични едни на други. Сепак, машки и еден пар на хромозоми е исклучок, бидејќи нејзината хромозомите не се исти. На членовите на пар од X- и Y-хромозоми. Иако нашето знаење за нив се уште се фрагментирани и доволен, постои голем број на податоци кои покажуваат дека од X-Y пара хромозоми определување секс зависи од причината зошто тие обично се наведени како "секс хромозоми."

Во женски клетки во истиот пар хромозоми Наместо на голем X и мал Y-хромозомите карактеристика на мажите, постојат само две големи Х-хромозом. Во овој случај, може да се вежба нашите претходни тврдење дека човечките клетки содржат 24 пара хромозоми, формирајќи видови број 48. Сега можеме да кажеме дека во соматските клетки од мажите имаат 23 пара идентични хромозоми и еден пар на различни хромозоми, се состои од X и Y-хромозоми. Бројот на хромозоми во соматска клетка жени, исто така еднаква на 23 идентични парови на хромозоми и еден пар која се состои од Х хромозом, од кои еден одговара на нејзината локација на мали Y-хромозом кај мажите.

Видео: Кога може да се одреди полот на бебето на ултразвук?

определување секс дете

темелно проучување созревање гамети можно за да дознаете како да се создаде и одржување на оваа полова разлика во собата хромозом. На синапсите, забележани за време на поделби созревање, два полови хромозоми, како и во било која друга хромозомот пар се поврзани едни со други. Ако мејотични сперматоцити Х хромозом префрлен во една клетка и Y-хромозом - на друг.

Кога equational поделба сите клетки ќерки ќе имаат ист сет на хромозоми. Како резултат на тоа, по две поделби сперматоцити созревање на секој од прв ред се формираат две сперма има соматска хромозом 23 и Х хромозом, и две сперма со 23 соматска хромозом и Y-хромозом. Од сите клетки на женскиот има комбинација на Х-хромозомот Х, а потоа поделба на намалување случуваат во текот на ооцитот созревање, еден од X хромозоми е да се оди во поларните телото, а другиот - во зреење јајца. На сет на хромозоми во ооцити секогаш се состои од 23 соматска хромозоми и еден Х хромозом.

кога јајце, подготвен за оплодување ќе биде опкружен со сперматозоиди, половина од нив имаат еден хромозом сет, а другата половина - од друга страна, јасно е дека спермата на било кој од двата вида имаат еднакви шанси да навлезат во јајце.

Видео: Како да се одреди полот на детето

Ако продира сперма, содржи Х хромозом, и резултат на оплодување на зигот е формирана X-X комбинација, карактеристични за женски индивидуа. Ако јајце навлегува во сперма носи Y-хромозом, а потоа X-Y-комбинација карактеристика на машки. Ако за едноставност, ние ги користиме на сликата на животните сексуална клетки, број видови на хромозомите, што е еднакво на само осум, главните точки на теоријата хромозомот на определување секс може да се сумира шематски.

точноста на овој теорија потврдено од страна на голем број на факти, од која било друга теорија. Сепак, мора да признаеме дека не знаат практично ништо за механизмот на дејство на различни хромозоми сетови, за утврдување на полот на потомството. Тоа покажува дека во собата на хромозоми, формирана на оплодувањето, дава само почетна поттик за сексуалната диференцијација во една или друга насока, и дека ефектот на некои внатрешни фактори на животната средина може да има големо влијание на крајната диференцијација подот. Луѓе кои се обидуваат да се најде начин за контрола на полот на своето потомство, а може да се даде само еден одговор: како што е познато, за одредување на полот на детето - е прашање на среќа, а сепак надвор од нашите способности. Ветување да влијаат на исходот, тоа значи да се обезбедат компанија со исцелители на примитивни племиња или бренд себе си како шарлатан.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирањето на поларните тела. Намалување на бројот на хромозомите за време на зреењеФормирањето на поларните тела. Намалување на бројот на хромозомите за време на зреење
Карактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајцеКарактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајце
Сперма од мажот ти го одредува полот на вашето бебеСперма од мажот ти го одредува полот на вашето бебе
Созревањето на гамети. созревање вредностСозревањето на гамети. созревање вредност
Хромозомски абнормалности. Аномалии во квантитетот и квалитетотХромозомски абнормалности. Аномалии во квантитетот и квалитетот
Гени и човечки хромозом. структураГени и човечки хромозом. структура
Суштината на Гаметогенеза. Цитологија мејозата на ГаметогенезаСуштината на Гаметогенеза. Цитологија мејозата на Гаметогенеза
Вториот мејотични поделба. Значење на мејозата во развој на герминативните клеткиВториот мејотични поделба. Значење на мејозата во развој на герминативните клетки
Сперматогенеза. фази на сперматогенезатаСперматогенеза. фази на сперматогенезата
Генетски секс, определувањеГенетски секс, определување