ma.gurushealth.ru

После породувањето. Инволуција на матката и лохиите.

Постпартална (пуерперална) период - на 6-недела период на време по раѓањето, при што начинот на кој жените репродуктивно да се вратат во нормала, пре-натална државата. Многу физиолошки параметри кои се менуваат во текот на бременоста, се враќа на основната линија во рок од 1-2 недели, а другите - за многу подолг период. Примарен постпартална преглед, традиционално се одржува на крајот на периодот од 6-недела период, сега е често е направено порано.
Ова се должи на фактот дека многу пациентот се врати во својот полн пре-натална активност порано од 6 недели.

Видео: Бременоста и породувањето

Постпартална матката Таа има маса од околу 1.000 грама и волумен од околу 5000 ml, во споредба со масата на небремени матката на 70 g и волумен од 5 мл. Веднаш по раѓањето очното дно утврдени со палпација на половина пат помеѓу вагината и папокот. Инстант намалување на големината на грлото на матката - е резултат на фетална протерување, плацентата и амнионска течност, како и престанок на хормонална стимулација.

понатаму матката инволуција Тоа се случува како резултат на интрацелуларната лиза протеини миометриумот, што доведува до намалување на големината, но не и бројот на мускулните клетки. Како резултат на овие промени во две недели матката назад во карличната празнина, а од својата нормална големина до шест недели по раѓањето. од матката да се запре крварењето веднаш по раѓањето се должи на контракција на мазната мускулатура на артериите и васкуларна компресија матката самата мускулатура.

Со намалување на влакна миометриумот Згрутчување на крвта може да бидат протерани од матката и згрутчување на крвта се случи организација на големите крвни садови на плацентата кревет. Во првиот период после породувањето три дена преостанатите detsitualnaya школка е поделена на површинскиот слој кој некротични и оттргнати, и базалниот слој (во непосредна близина на миометриумот и се состои од базалните дел од ендометријален жлезди), која служи како извор на нови ендометриумот.

постпартална

Така, фалопиевите ослободување (Лохиите) се состојат од крв, децидуата на површинскиот слој, остатоци и некротични остатоци мембрани. Во текот на првите 2-3 дена лохиите се црвени (лохиите rubra). Кога конечно постави хемостаза, содржината на крв во лохиите се намалува и се зголемува во однос мукозен секрет. Како резултат на тоа, лохиите промени својата боја кафеава, и на крајот на првиот постнаталниот недели се серозни (лохиите серозата). Во ова време на лохиите содржат најмногу decidual остатоци од материјалот и бактерии, што му дава жолта боја.

Во првата ден по раѓањето означени во изобилство вагинален исцедок, но во следните 2-3 дена, нивниот обем се намалува брзо. Ослободување од одговорност може да трае неколку недели. Кај жените, доење, лохиите постојки побрзо, можеби се должи на побрз инволуција на матката предизвикани од контракции на миометриумот, поврзани со болки во брадавиците. Некои жени имаат повеќе изобилство лохиите забележани 1-2 недели по раѓањето поради одбивањето на краста формирана на местото на прицврстување на плацентата. До крајот на третата недела по раѓањето, поголемиот дел од пациентите на ендометриумот е целосно реставрирана.

веднаш по породувањето грлото на матката Таа почнува да се промени до крајот на првата недела на цервикалниот канал поминува само еден прст (м. Д., Има околу 1 cm во дијаметар). Заоблени надворешни цервиксот во нулипарите жените обично добива пресече како форма личи на "риба уста", што е резултат на траума грлото на матката за време на породувањето. Ткиво на вулвата и вагината се врати во нормала во текот на првите неколку дена, иако на вагиналната слузница ќе се одрази hypoestrogenic државата во текот на доењето, бидејќи функцијата на јајниците е потисната за време на доењето.

химен Тоа сега ќе биде претставена со неколку процеси крпа, myltiform caruncles.

Ако жената не дојат, Првиот овулацијата не се случи порано од 4-5 недели по раѓањето. Во просек, овулацијата се случува во не-доилките по 10 недели после породувањето, 50% - до 90-от ден по раѓањето. Менструацијата може да претходи на овулацијата, во овој случај, првиот врти ановулаторни менструалниот циклус. На почетокот на доењето првата овулација тоа зависи од тоа колку долго жената гасови. Кога овулацијата е потисната доење покачена Пролактин нивоа.

Кај доилки Пролактин нивоа остануваат зголемени за 6 недели, а во не-доење Пролактин нивоа се врати во основното сценарио од третата недела по раѓањето. Концентрацијата на естроген се намалува кај сите пациенти веднаш по раѓањето, но почнува да расте по околу две недели по раѓањето, во отсуство на доењето.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Пресметување на датум на раѓањеПресметување на датум на раѓање
Како постпартална крварење?Како постпартална крварење?
Клиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи условиКлиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи услови
Низа и по породувањето хеморагијаНиза и по породувањето хеморагија
По породувањето патолошка. празнење одложен постпартална (lohiometra) се случува кога на матката се…По породувањето патолошка. празнење одложен постпартална (lohiometra) се случува кога на матката се…
Знаци на 30-недела на бременостаЗнаци на 30-недела на бременоста
Постпартална рехабилитација на женитеПостпартална рехабилитација на жените
Постпартална жениПостпартална жени
Кон крајот на постпартална хеморагијаКон крајот на постпартална хеморагија
Http://sweli.ru/media/k2/items/cache/3cfd4ff673c93395fd580159a9616109_s.jpgизменения, кои се…Http://sweli.ru/media/k2/items/cache/3cfd4ff673c93395fd580159a9616109_s.jpgизменения, кои се…
» » » После породувањето. Инволуција на матката и лохиите.