ma.gurushealth.ru

Токсоплазмоза во текот на бременоста. СИДА за време на бременоста.

Инфекција со интрацелуларен паразит Toxoplasma gondii Тоа се случува главно јадење сурови или подложени сиромашните готви ткивни цисти месо заразено лице, или преку контакт со инфицирана мачка измет содржи спори ооцити. Овие спори може да продолжи да биде заразна во влажна почва за повеќе од 1 година. Резервоар на инфекција се само мачки кои ловат и да го убие својот плен, отколку оние кои јадат само готви храна. инфекција е често асимптоматски.
во врска со 33% од жените во репродуктивна возраст имаат Toxoplasma антитело.

инфекција, еволуирале во првиот триместар, предизвикувајќи повеќе тешка фетална загуба од инфекција за време на третиот триместар, но инциденцата на инфекцијата, за разлика, што е помалку во првата отколку во последниот триместар. Околу 60% од новороденчињата од мајки заразени со токсоплазмоза во текот на бременоста, имаат серолошки докази за инфекција. Во 75% од нив за време на раѓањето без видливи клинички знаци. Сепак, во иднина, конгенитална токсоплазмоза може да доведе до означени застој во менталниот развој, хориоретинитис, слепило, епилепсија, интракранијални калцификации и хидроцефалус.

токсоплазма инфекција често се асимптоматски, па дијагнозата се базира врз серолошко анкети. За жал, резултатите од овие студии не може точно да се наведе времето на инфекција, па не им се препорачува како стандарден скрининг. Со голема веројатност на инфекцијата може да се врши истражување на фетална крв.

Пред да започнете третман на токсоплазмоза, се појавија во првиот триместар, треба да се процени степенот на ризик од вродени аномалии на фетусот и можноста за абортус. Ако абортусот не е можно или постои силен доказ за подоцна инфекција - треба да се третира со комбинација на пириметамин и сулфадијазин лекови. Во студиите на лабораториски животни, тоа е резултат тератогени ефекти на пириметамин во првиот триместар од бременоста, па затоа неговата употреба во овој период не се препорачува.

Од големо значење е спречување на токсоплазмоза пред бременоста. Тоа вклучува темелна готвење на месо производи исклучиво домашни содржини на мачки и ги хранат само специјално подготвена храна. Ако не се домашни мачки, нивната исхрана и чистење на нив не треба да се вклучат во една бремена жена.

токсоплазмоза бремена

СИДА за време на бременоста.

Околу 10% Американците, заразени со вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ) се жени, како и зголемување на бројот на инфекции во оваа група е многу брзо. Околу 50% од овие жени се во репродуктивен години. Главните начини на инфекција за жените сексот и интравенска администрација на лекови и други лекови. Повеќе од 80% од ХИВ-инфицирани деца - е резултат на "вертикална" пренесување на инфекцијата од мајка на фетус.

ХИВ е едно- RNA обвиен човечки ретровирус, способноста да се интегрираат со ДНК клетка. На вирусот на напади на клетките со високи концентрации на површината CD4 рецептори, како што лимфоцити, моноцити, и некои клетки на нервниот систем. Со помош на обратна транскриптаза вирусот енкодира производство на ДНК, овозможувајќи им на своите репликација.

Неколку недели по инфекцијата Поголемиот дел од луѓето се развие сериозни реакции seroobratimye. Антигени се појави во неколку недели, а наскоро, во повеќето случаи, антитела се произведуваат. После тоа доаѓа на латентен период, времетраењето на кој е во просек околу 11 години. ХИВ превентивна карактер синдром на стекната имунодефициенција (СИДА), се намалува кога бројот на помошните (CD4) Т-лимфоцити и на човечкото тело станува се повеќе подложни на инфекции. Развојот на опортунистички инфекции и одреден број на CD4 помалку од 2 x 106/ L е основа за дијагноза на СИДА.

Од овој момент прогнозата Се влошува и работен век е помала од 2 години.
Осомничени ХИВ инфекција Тоа се случува кога еден позитивен тест резултира со enzimopodobnym immunoabsorbent (episome) базирани на антиген-антитело реакција. За да се потврди резултатите од тестот vesternblotginga испитувањето спроведено, кој го мери антитела на посебен дел на вирусот. Околу 10% од пациентите во податоците за првичното тестирање се несигурни, но ако се повторува во 4-6 месеци, обично е позитивен. тестови сензитивност и специфичност во комбинација беше околу 99%. Пред извршување на овие тестови, тоа е важно да се разговара со пациентот медицински, социјални и финансиски аспекти, кои неизбежно се јавуваат во добивање на позитивен исход на студијата.

ХИВ тестирање Тоа треба да се препорачува за жени со висок ризик, со повеќе сексуални партнери, земање дрога или доаѓаат во контакт со корисниците на дрога. Со оглед на неподготвеноста на некои жени признаваат дека такви навики, препорачливо е да се понуди тестирање за сите жени кои живеат во области со ниска преваленца на ХИВ инфекцијата, како и во области со висока преваленца на своите тестирање треба да бидат прифатени.

самата ХИВ инфекција, очигледно тоа нема директно влијание врз бременоста. Тоа не влијае на тежината на раѓање, датум за почеток на испорака или заканата од прекин. Бременоста е, напротив, ја менува имунолошкиот статус, а со тоа го одредува текот на ХИВ инфекција кај мајката, иако степенот на ова влијание е мала.

трансплацентарен интраутерина пренесување на ХИВ Тоа е основно средство за инфекција на фетусот. Од 25 до 33% од бебињата родени од мајки на пациенти се инфицираат со ХИВ. Царски рез нема предности во однос на испорака преку природни патеки. За време на породувањето не треба да се користи на електродите на скалпот, да се земе крв од главата на плодот, и така натаму. Д Употребата на AZT за време на бременоста, за труд и доделување тоа го намалува степенот на новороденче пренесување на ХИВ до 10%. Опасноста од инфекција преку доењето не е целосно докажано, но доењето е подобро да се воздржат.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хламидијална инфекција за време на бременостаХламидијална инфекција за време на бременоста
Toxoplasma предизвикува шизофренија?Toxoplasma предизвикува шизофренија?
Токсоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причиниТоксоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причини
Токсоплазмоза retinohorioiditТоксоплазмоза retinohorioidit
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Токсоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагнозаТоксоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…
Жолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностикаЖолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностика
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Токсоплазмоза во текот на бременоста. СИДА за време на бременоста.