ma.gurushealth.ru

Испитување на фетусот во една бремена жена со дијабетес. Породувањето дијабетес.

Со околу 30-32 недели бременост почнува да се спроведат различни истражувања за да се процени на растот и состојбата на плодот. Евтини и сигурни скрининг метода е дневната брои турка фетусот. Периодично, еднаш или два пати неделно или почесто ако е клинички индицирано, спроведе тестирање не-стрес и / или мерење на биофизички профил. Да се ​​идентификуваат фетални аномалии, полихидроамнион, за следење на ултразвук прегледи фетален раст се одржуваат периодично.

Видео: гестациски дијабетес. Фактори на ризик и ризик на гестациски дијабетес

Во DMD забележани како интраутерина развој, и макросомија. Кога проценетата фетална тежина (според САД) го надминува 4500 г, макросомија дијагностицирана. Ако тежина над 5000 грама, тоа се препорачува царски рез, со цел да се избегне ризикот од дистоција на рамото или други повреди раѓање.

Гледајќи и преземање бременост, компликации на дијабетес, лекарот треба да се претпостави крајна цел имаат здраво бебе вагинално. Избор на начин на испорака, специјалист гинеколог ги зема во предвид ефикасноста на корекција на метаболизмот на јаглените хидрати, состојба и проценетите тежина на фетусот, присуството на хипертензија или други компликации, гестациски-onny возраст, фетусот презентација и состојбата на грлото на матката. Во добро контролиран дијабетес и без компликации испорака обично се врши во период (38-40 недели).

Ако државата мајка или феталниот бара почетокот на испорака, треба да се пре-утврди степенот на зрелоста на плодот. Со цел да се спречи раѓање на дете со респираторен дистрес синдром, некои лекари вршат две или повеќе тестови за да се утврди феталната зрелост на белите дробови, наместо еден, како кај здрави бремени жени. Идеално фосфатидилглицерол присуство зборува за фетусот зрелост на белите дробови, но дури и во доцна бременост содржината на фосфолипиди може да биде доволно за да се дефинира.

феталниот скрининг

За избор на метод испорака Тоа влијае на проценетата тежина на фетусот. Ако тоа е повеќе од 4500 г, треба да се претпочита за царски рез, земајќи ги во предвид големината на мајчината карлицата. Ако проценетата фетална тежина од 5000 грама, ризик повреда при раѓање е толку голем што обично се препорачува царски рез.

Видео: Конференција "Спонтан абортус: социјален проблем, здравствени решенија"

Во процесот на породување (Спонтани или индуцирана) за контрола на гликоза обично се постигнува постојана инфузија на 5% раствор на гликоза во 100 ml / h со чести повторува вредности мерки на гликоза. Доколку е потребно, може да се администрира со кратко дејство на инсулинот. Чудно е доволно, кај пациенти со лоша гликемиска корегираат за време на бременоста, при породувањето, оваа тактика обезбедува многу добар ефект и стабилни перформанси.

Со поделбата плацентарна отстрани изворот на "antiinsulinovyh" фактори. Човечки плацентарен лактоген има краток полуживот и тоа влијае на концентрацијата на гликоза во плазмата за само неколку часа. Многу пациенти во првите денови по раѓањето не треба да се инјектираат инсулин. Нивните шеќер во крвта се решени, а во некои случаи со помош на подвижни принцип дијаграми може да се администрира минимални количини на инсулин. Пациентите со гестациски дијабетес инјектираат инсулин после раѓањето не е потребно на сите.

Видео: нарушена толеранција на глукоза. тест за толеранција на глукоза

кога претходно постоеле дијабетес Администрацијата на инсулин продолжи, но во доза од 50% од дозата која се дава за време на бременост, ако пациентот е на соодветна исхрана. Потоа, во следните недели, дозата на инсулин може постепено да се прилагоди. Препорачливо е да се врати на оригиналниот доза.

Повеќе од 95% пациенти со гестациски дијабетес по испорака е вратен на нормална метаболизмот на јаглени хидрати. За да се утврди идентитетот на останатите 3-5%, во кои се симптомите на дијабетесот се истрае и да бара третман, се препорачува за 2-4 месеци да се тестираат за толеранција на глукоза.

жени, дијабетес, треба да го известите бремена и да имаат деца на рана возраст, пред почетокот на сериозни васкуларните компликации. Контрацепција подобар метод вежба бариера или со користење на интраутерина уреди како орални контрацептиви може негативно да влијае на крвните садови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.
Дијабетес и БременостДијабетес и Бременост
Карлична презентација. Карлична презентација на фетусот.Карлична презентација. Карлична презентација на фетусот.
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Дисоцијација во развојот на плодот. Узи знаци на дисоцијација во развојот на плодотДисоцијација во развојот на плодот. Узи знаци на дисоцијација во развојот на плодот
Диференцијација на feto-фетална синдром. Предвидување и управување на feto-фетална синдромДиференцијација на feto-фетална синдром. Предвидување и управување на feto-фетална синдром
Гестациски дијабетес кај бремени жени во текот на бременостаГестациски дијабетес кај бремени жени во текот на бременоста
Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќеркиПушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки
Идентификација на пред-дијабетес во бременостИдентификација на пред-дијабетес во бременост
» » » Испитување на фетусот во една бремена жена со дијабетес. Породувањето дијабетес.