ma.gurushealth.ru

Triple биохемиски скрининг. Хромозом и хромозом сет

Промени на биохемиските параметри обично се проценети од страна на тест, кој беше наречен "тројна биохемиски скрининг." Овој тест е студија на концентрацијата на одредени маркери во крвта на мајката, која вредности се потоа во споредба со проценка на нивната разноликост на отстапувања од соодветните средни вредности. Кога тројна скрининг тестира концентрација на A-фетопротеин (AFP), б-субединица на човечки хорионски гонадотропин (б-hCG) и неконјугиран естриол.
Опции патолошки комбинации овие три маркери имаат прогностичко значење во однос на откривање на trisomies 21 и 18 години.

Ние, исто така, учат предвидувачка вредност други маркери во крвта, како што се бесплатни бета hCG, а-hCG и поврзани бременоста плазма протеин, или споредување слични маркери во урината. Во овој поглед, четири-компонента тестови или било која друга комбинација може да се опише во неколку студии. Околу 5% од резултатите на троен скрининг се позитивни, со 95% од нив да испаднат да биде лажно позитивни резултати.

овој метод тестирање за да се дијагностицира трисомија 21 во околу 60% од случаите на бременост кај жени помлади од 35 години, а речиси 100% - повеќе од 35 години, трисомија 18 - 40% од случаите, дефекти на невралната туба - 80%, и аномалии на предниот абдоминален ѕид - 75 %. Така, овој едноставен тест на крвта може да обезбеди вредни информации за бременоста проток.

важно прашање, кој се јавува во врска со ова на лекарите и пациентите, е следново: на степенот до кој нормален резултат од ултразвук го намалува ризикот утврдени врз основа на употребата на тројната биохемиски скрининг. За жал, униформа податоци за ова прашање не се достапни во литературата. D.A. Nyberg et al. пријавени за намалување на ризикот од околу 45%, додека R.O. Bahado-Синг et al. укажуваат на намалување на овој параметар, за околу 80%. Во секојдневната пракса, во интервју за пациентите, ние ги користиме на вредностите на D.A. Nyberg, известување дека по ризик веројатноста echographic испитување за позитивен резултат, биохемиски скрининг може да се намали од 1: 180 до 1: 270.

биохемиски скрининг

Хромозом и хромозом сет

хромозом Тоа претставува линеарна структура со краткиот крак p, centromere, поврзувајќи го со q на долги раце, што е т.н. со буквата по буквата "п" по азбучен ред.

мобилен, се состои од нормална сет на хромозоми се нарекува euploid. Така гамети (ооцитот и спермата) имаат еден сет од 23 хромозоми, а се нарекуваат хаплоидни. Други клетки тело содржи два сета од 23 хромозоми се нарекуваат диплоидни.

хромозом кариотипизацијата кога наредени во ред на намалување на големината, кадешто кратката рака p режија нагоре и на подолг рака q - надолу. Полови хромозоми се прикажани во последните неколку кариотип. Останатите 22 пара хромозоми автосомно се нарекува.

Флуоресцентна in situ хибридизација Тоа е метод во кои примената на хромозомот беа идентификувани од страна на етикетирањето со флуоресцентни сонди. Тоа ви овозможува да добиете резултати многу брзо, обично во рок од неколку часа, наместо дена, како и во амниоцентеза, туку само обезбедува информации за селективно означени делови на хромозоми.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Скрининг 2 триместар биохемиски скрининг во вториот триместар од бременоста, резултатите и дефектСкрининг 2 триместар биохемиски скрининг во вториот триместар од бременоста, резултатите и дефект
Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…
Пренаталниот скрининг без стравПренаталниот скрининг без страв
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
Биохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефектБиохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефект
Скрининг маркери на фетусот патологија во раните фази од бременоста.Скрининг маркери на фетусот патологија во раните фази од бременоста.
Отстапувања крвниот серум маркери како индикација за пренатална кариотипизацијата.Отстапувања крвниот серум маркери како индикација за пренатална кариотипизацијата.
Скрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедуриСкрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедури
Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.
Нухална транслуценца скрининг. Нухална транслуценца со високо-ризични бременостиНухална транслуценца скрининг. Нухална транслуценца со високо-ризични бремености
» » » Triple биохемиски скрининг. Хромозом и хромозом сет