ma.gurushealth.ru

Пренатална токсоплазмоза. Ефект на валпроична киселина врз фетусот

Toxoplasma gondii Таа е една од најчестите паразити на цицачи. инфекција на мајката е обично асимптоматски, и поголемиот дел од пациентите не е имун. Меѓутоа, во 15-17% од примарната инфекција на бремените периодот 7-14 недели од бременоста доведува до пренесување на токсоплазмоза ембрионот / фетусот, и може да биде придружена од страна на развој на неговата аномалии.

Видео: д-р Елена Berezovskaya - За токсоплазмоза, антитела и страв

преваленцијата. Од 1 до 6 случаи на 10.000 деца (од субклиничка тешка манифестации на болеста). Половина од овошје не е заразен, една третина има субклиничка форма, а само 10% имаат тешка манифестации на болеста.
етиологија. Toxoplasma gondii. Ризикот од повторување. Никој.

дијагностика. Во токсоплазмоза може да се открие хориоретинитис, абнормалности на централниот нервен систем (како што микроцефалија, хидроцефалус, енцефаломиелитис, мозочното ткиво калцификација, конвулзии и ментална ретардација), како и асцит и хепатоспленомегалија. Иако порано дијагнозата обично е инсталиран со серолошки и културни методи во моментов се идентификуваат Toxoplasma gondii во феталниот ткива може да се користи PCR метод.
патогенезата. Фетална инфекција се јавува преку hematogenous трансплацентарен време паразитемија кај мајката.

диференцијална дијагноза. Други TORCH-инфекција, иако отсуството на спленомегалија намалува веројатноста за појава на ЦМВ инфекција.
Outlook. Околу 75% од интраутерина инфицирани новороденчињата немаат никакви симптоми.

тактики акушерски. Спроведување на специфични антибактериска терапија за време на бременоста лекови, како што спирамицин (spiramycine), сулфадијазин (сулфадијазин), пириметамин (пириметамин) и на сулфонамиди (сулфонамиди), значително го намалува ризикот од фетална инфекција.

Видео: д-р Елена Berezovskaya - Што значи "консолидација на бременоста"

пренатална токсоплазмоза

Ефект на валпроична киселина врз фетусот

синдром Тоа се случува се должи на интраутерина фетална ефекти на валпроична киселина (валпроична киселина), кој се користи како антиконвулзант. Главните манифестации на синдромот е појавата на спина бифида (спина бифида) и болести на срцето.
синоними. Depakinum пораз (Depakene ТМ).

преваленцијата. Непознат, но тоа е ретко. Во секој епилептични бремена ризикот од конгенитални аномалии се зголеми два до три пати во споредба со ризикот во општата популација. Ако дојде до лезија валпроична киселина помеѓу 17 и 30 дена по оплодувањето, фреквенцијата на појавата на дефекти на невралната туба достигнува 1-2%.
етиологија. Ефекти на валпроична киселина.

ако мајка изложени на валпроична киселина во следните бременост тератоген ефект ќе биде иста.
на знаци болест се расцеп на усна и непцето, срцеви мани, спина бифида (спина бифида), хипоспадија, намалување на дефекти на екстремитетите, интраутерина ретардација на растот, micrognathia, микроцефалија и урогениталниот аномалии. По раѓањето може да се случи епилепсија или ментална ретардација.

пријавени аномалии различни системи во врска со овој синдром, како што омфалоцела, ингвинална хернија, дуоденална атрезија и сколиоза. Може да се открие, исто така, хипербилирубинемија, токсични оштетување на црниот дроб, минливи hyperglycinemia, afibrinogenemia, фетална или неонатална вознемиреност.

диференцијална дијагноза. Други дефекти на невралната туба. Сепак, клиничката историја, во комбинација со откривање на спина бифида (spina bifida) и срцеви мани овозможува да се сомнева дијагнозата.
во овошје со тешки аномалии лоша прогноза. Неонаталниот период може да биде дополнително комплицирана од страна на метаболички нарушувања.

во однос на идентификување болест во вториот триместар може да биде побарано да абортус. Ако одлуката за неговото продолжување, промена се бара стандард тактика пренаталниот. Во последниве години, многу нови анти-епилептични лекови, се препорачува да се пренесе бремена жена да се прифати еден од нив.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Синдром на Клиниката Денди-Вокер. Porentsefaliya фетусотСиндром на Клиниката Денди-Вокер. Porentsefaliya фетусот
Hloridin (chloridinum). 2,4-диамино-5-p-хлорофенил-6-етил-пиримидински. Синоними: daraprim,…Hloridin (chloridinum). 2,4-диамино-5-p-хлорофенил-6-етил-пиримидински. Синоними: daraprim,…
Инфекции од микроорганизми возбуден (кламидија, токсоплазмоза)Инфекции од микроорганизми возбуден (кламидија, токсоплазмоза)
Токсоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причиниТоксоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причини
Токсоплазмоза retinohorioiditТоксоплазмоза retinohorioidit
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Интраутерина херпес инфекција. GoloprozentsefaliyaИнтраутерина херпес инфекција. Goloprozentsefaliya
Токсоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагнозаТоксоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…
» » » Пренатална токсоплазмоза. Ефект на валпроична киселина врз фетусот