ma.gurushealth.ru

Конгенитални СИДА. Феталната ХИВ инфекција

Видео: СИДА - вистината или голема измама? заговор

ембриопатија, се должи на СИДА се карактеризира со група на дисморфни карактеристики, се манифестира ante- и постнатална жени во деца инфицирани со хуманиот вирус на имунодефициенција (ХИВ). Transplatsentnarnoe инфекција обично се случува во почетокот на бременоста.
синоними: конгенитална СИДА, Феталната СИДА, фетална ХИВ инфекција.

индикатори фреквенции пренесување на ХИВ од мајката на новороденчето во светот се движат од 14,1% во Европа и 28% во Њујорк, 20% во Сан Франциско, а 45% во Африка. На сите деца инфицирани со ХИВ, 99% биле заразени од страна на нивните мајки. Вертикална трансмисија се случува во утробата, интрапартална и постнатално (за време на доење). Процент на фетусот или трансплацентарно инфекција е од 30 до 50%. Инциденцата на ембриопатија поради СИДА, не е сигурно и во голема мера зависи од тежината на болеста на мајка и гестациска возраст на инфекција (порано на пренесување на вирусот, толку е поголем ризикот од абнормалности кај фетусот).
етиологија. Поразот на вирусот на хумана имунодефициенција.

Ризикот од вертикална трансмисија во текот на следните бременост ќе биде иста ако фетусот е изложен на сличен ризик фактори на мајката (од тежината на болеста, висока виремија и ниско ниво на ЦД4 во крвта, треска, анемија, предвремено прскање на мембраните, amnionitis).

Видео: 18-годишно девојче од 12 години живеат со ХИВ инфекција, без лекови

конгенитална СИДА

пренатална дијагноза користење на инвазивни техники не е дозволено, да се избегне изложување на фетусот опасноста од контакт со крвта на мајката и на веројатноста за појава на лажно позитивни резултати поради појава на реакција perkrestnoy. Ултразвук знаци на фетален инфекцијата може да биде антенатална смрт, интраутерина ретардација на растот, микроцефалија, и краниофацијална аномалии (кои се пронајдени во 50-75% од случаите на инфекција, што предизвикува карактеристичен изглед на лицето по раѓањето), вклучително и на говорникот, правоаголни или boxy челото, странични туберкули, хипертелоризам , длабоко носот и краток нос. Други симптоми кои може да се открие по раѓањето го претстави долго око цепнатинки сината белка, истакна горниот граница на работ на границата со цинобер, ниски пораст, голем широк отвор око и добро-намалување на филтер.

Видео: ХИВ СИДА не постои Нет Spida - СИДА (ХИВ) не постои !!!

комбиниран аномалии Тие можат да бидат предизвикани од опортунистички инфекции мајка, особено оние кои исто така може да влијае на фетусот, како токсоплазмоза, цитомегаловирус и парвовирус.
Други вирусни мајката инфекција, кои можат да се отстранат со помош на крв серологија бремена.

До моментов, СИДА Тоа се смета за смртоносна болест со различни очекуваното траење на животот, што зависи од многу фактори (од страна на мајката, детето и на карактеристиките на вирусот). Просечната должина на животот на децата се движи 6,2-7,5 години, додека само 70% од нив се достигне возраст од 6 години. Фетална смрт може да се случи во тешки форми на болеста, или мајката на фетусот, особено во случаи кога инфекцијата се јавува за време на почетокот на бременоста. Се претпоставува дека тежината на вродени аномалии на фетусот е определено со условите на контактот со вирусот (порано инфекцијата, потешка ќе биде промени). Спроведување навремена антивирусна терапија може да го намали вертикална трансмисија 25-8% и зголемување на животниот век на инфицираните пациенти.

Видео: ХИВ, СИДА-та

Секој ХИВ инфицираните пациенти Тоа може да биде побарано абортус во однос на периодот пред фетусот одржливост. Се препорачува да се спроведе месечни ултразвук прегледи во текот на бременоста да се откријат интраутерина ретардација на растот и можни структурни аномалии. Во текот на третманот на мајката за време на бременоста е да се назначи 100 mg AZT (зидовудин) пет пати на ден. Тоа е задолжително да се спроведе слична и во однесувањето на третманот на новороденчето.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.
Главоболка за бавно инфекцииГлавоболка за бавно инфекции
По 15 години, човештвото ќе се ослободи од СИДАПо 15 години, човештвото ќе се ослободи од СИДА
Жолтица кај дете со вирусен хепатитис А, c, dЖолтица кај дете со вирусен хепатитис А, c, d
Кокцидии: третманКокцидии: третман
Жолтица кај дете со ХИВЖолтица кај дете со ХИВ
Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.
Нов агресивни варијанта на ХИВ најде во КубаНов агресивни варијанта на ХИВ најде во Куба
Синдром на стекната имунодефициенција (СИДА)Синдром на стекната имунодефициенција (СИДА)
ХИВ инфекција кај фетусотХИВ инфекција кај фетусот
» » » Конгенитални СИДА. Феталната ХИВ инфекција