ma.gurushealth.ru

Доплер проток на крв во артериите на матката и АФП. Доплер проток на крв со одредено ниво x

Во прилог на познати односи вредности помеѓу покачени нивоа на АФП во крвта на бремените жени и на присуството на дефекти на невралната туба кај фетусот беше откриено дека овој маркер, исто така, укажува на зголемување на ризикот од перинатална смртност, предвремено раѓање и IUGR. Во три студии покажале дека фетусите со идиопатска зголемување АФП повеќе од 2,5 пати во однос на средната вредност за соодветниот гестациската возраст (над 2,5 мајка) и абнормални проток на крв во матката артерии, го зголемува ризикот од несакани перинатални исходи како што се прееклампсија, IUGR и предвремено породување.

Во првата студија, 98 пациенти со висок и нормални вредности АФП ултразвук податоци анатомија на студии фетусот доплер беше спроведено во 18-22 недели и 24-26 недели од бременоста. Се покажа дека во 14% од случаите на фетална смрт се случи во perintalnom период (14 од 98) 21,4% (21 од 98) - се одржа предвремено породување, 17,3% (17 од 98) формирана IUGR. Постојана зачувување на почетокот на дијастолниот рецки 24-26 недели по предвидените 79% од перинатална смрт. Овие резултати се потврдени од страна на В. Бромли et al., Кои се изјасниле 47% од несакани исходи во вториот триместар од бременоста кај 199 пациенти со покачени вредности на AFP и изрази ран дијастолен изрез беше снимен на 18-19 недели.

R.S. Konachak et al., Геодетски 103 пациенти со зголемување од непозната етиологија АФП и патолошки резултати Доплер во 17-22 недели, исто така, утврди зголемен ризик од прееклампсија, предвремено породување, и да ги идентификуваат ниска родилна тежина.

Доплер на протокот на крв кон дефинирање на нивото на hCG

М. Паласио et al. Ние спроведе ретроспективна анализа на резултатите од истражувањето од 329 бремени жени со зголемени нивоа на hCG во крвта, што ги дефинира целите на скрининг за Даунов синдром. Се покажа дека концентрацијата на hCG е поголема од или еднаква на 5,0 Мамо, поврзани со висока инциденца на прееклампсија или IUGR антенатална смрт (OR = 2,3, 95% CI 1.3 до 3.9).

за евалуација важноста на овој тест беше спроведена потенцијален анкета на 26 пациенти, нивото на hCG мајка која беше 5.0 или повисока, имале гестациски возраст од 15-18 недели и нормален кариотип на фетусот. Почнувајќи со период од 20 недели, а потоа секоја месечна врши Доплер студија на протокот на крв во матката артерии и артериите на папочната врвца. Несакани исходи во оваа група биле забележани во 8 случаи (30,8%) изолирани IUGR (n = 3), прееклампсија (n = 3, две забелешки се во комбинација со IUGR) и антенатални смрт во комбинација со IUGR (n = 2).

Доплер проток на крв

Откривање на раниот дијастолен рецки XK на профилот 24 недели предвидува негативни перинатална чувствителност резултати - 88%, специфичност - 94,4%, PZPR - 87,5%, а PZOR - 94,4%.

Е. Jauniaux et al. Ние испитува 41 жени со единечна бременост, кој ја сними ран дијастолен жлебови и во матката артерии и / или зголемување на ЈУ поголема од 95 перцентил на 20-24 недели од бременоста.

сите пациенти Таа ги врши определени нивоа на АФП, hCG и урична киселина во крвта, а потоа резултатите биле споредени со следните исходот од бременоста. Истражувањето беше спроведено пред испорака еднаш месечно. На 20 пациенти со поволен исход, во 19 веќе кога ќе се враќате нормални параметри на матката артерија Доплер открива студијата. Дваесет и една бремена имаше негативни исходи на бременоста: тешка прееклампсија со изречена Прото Nuria (8 од 21), изолирани IUGR (8 од 21), gestosis умерена јачина со нормален развој на фетусот (3 од 21) и abruptio placentae (2 од 21).

во основното истражување пациенти со несакани исходи беа откриени повисоки бројки АФП, P-HG и урична киселина во крвта (АФП: 2,9 ± 0,8 мајка во споредба со 1,7 ± 0,9 мајка, стр < 0,01- р-ХГ: 2,8 ± 1,1 МоМ по сравнению с 1,4 ± 0,9 МоМ, р < 0,05- мочевая кислота: 3,9 ± 1,1 по сравнению с 2,94 ± 0,7, р < 0,01).

повтори истражување нивоа на АФП во еден месец и р-hCG значително намален, додека концентрацијата на урична киселина остана на високо ниво до крајот на бременоста, кога тоа е во незавидна положба проток. Прееклампсија и зголемени вредности на AFP и hCG-p на првиот преглед се откриени во 64% ​​(7 од 11) пациенти со привлече вниманието на оние забележани несакани исходи на бременоста (P во сите случаи со зголемување на двете биохемиски маркери<0,01).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Предвидување на прееклампсија со хипертензија. Доплер студија кај бремени жени со прееклампсијаПредвидување на прееклампсија со хипертензија. Доплер студија кај бремени жени со прееклампсија
Колор Доплер бубрежниот протокот на крв. Боја мапирање на папочната врвцаКолор Доплер бубрежниот протокот на крв. Боја мапирање на папочната врвца
Венска хемодинамиката со IUGR. Атриовентрикуларна вентили на IUGRВенска хемодинамиката со IUGR. Атриовентрикуларна вентили на IUGR
Доплер да се процени состојбата на фетусот. проток студија на фетусотДоплер да се процени состојбата на фетусот. проток студија на фетусот
Доплер хемолитична болест на фетусот. Одредување на феталната хематокритДоплер хемолитична болест на фетусот. Одредување на феталната хематокрит
Доплер интраутерина ретардација на растот. Проценка на брзината на протокот на крв во фетусотДоплер интраутерина ретардација на растот. Проценка на брзината на протокот на крв во фетусот
Клиничкиот менаџмент на фетуси со интраутерина ретардација на растот. ПРИМЕР губеа на интраутерино…Клиничкиот менаџмент на фетуси со интраутерина ретардација на растот. ПРИМЕР губеа на интраутерино…
Диференцијација на дисоцијација во развојот на плодот. Доплер на дисоцијација во развојот на плодотДиференцијација на дисоцијација во развојот на плодот. Доплер на дисоцијација во развојот на плодот
Употребата на изосорбид динитрат во бременоста. Ефект на s-nitrosoglutathione бременостаУпотребата на изосорбид динитрат во бременоста. Ефект на s-nitrosoglutathione бременоста
Папочната врвца за време на интраутериниот развој. Васкуларен отпор на IUGRПапочната врвца за време на интраутериниот развој. Васкуларен отпор на IUGR
» » » Доплер проток на крв во артериите на матката и АФП. Доплер проток на крв со одредено ниво x