ma.gurushealth.ru

Аномалии на папочната врвца. Ултразвучна дијагностика на абнормалности папочната

Видео: апстракт акушерска патологија на садовите на папочната врвца кај фетусот

опции повреди на прикачување на папочната на плацентата вклучуваат прилог предност кога папочната врвца се протега од нејзиниот раб или школка прилог кога садови формирање на кабелот, хорионски тестирани под лушпата и формирање на папочната врвца, само отиде на одредено растојание од работ на плацентата.

Видео: пренатална нега. пренатална дијагноза

Граница и школка кабел приврзаност се јавува кај 5-6% од случаите. Во такви услови, како и самиот прилог аномалии плацента превиа или плацентата садови може да се објасни во однос на теоријата на т.н. плацентата trofotropizma (плацентата trophotropism). Trofotropizm опишува како локално зголемување или атрофија плацентарна ткиво може да зависи од различни фактори за одредување на релативната перфузија миометриумот.

презентација плацентарна садови Тоа е состојба во која се наоѓаат голем овошје артерии и вени во областа на внатрешниот отвор на матката. Тоа haraktrerizuetsya зголемен ризик од руптура на крвните садови и крварење развој на плодот што се заканува на животот на фетусот. Во врска со ова, идентификација на оваа болест е апсолутна индикација за породување со царски рез.

Видео: кордоцентеза - ограда од крв од папочна врвца на фетусот

Ултразвучна дијагностика на папочната

презентација плацентарна садови Тоа може да се случи кога на плик се приложува папочната врвца или плацента со дополнителни парчиња. На местото на кабелот влегуваат во предниот абдоминален ѕид на фетусот може да се визуелизира со ултразвук почетните партии од папочната вена и илијачна артерија. Недостаток на предниот абдоминален ѕид во регионот на фетусот подложен инволуција право папочната вена може да биде гастрошиза формирање самото место кога формирана periomphalic локализација цревни хернија. Типично, оваа патологија е поврзан со абнормалности на феталниот развој.

Видео: Рана дијагноза на генетски болести на фетусот

Иако просечната должина на папочната врвца 55 см, тоа може да варира од 30 до 120 см. Може да постои држава каде што кабелот е отсутен (acordia) или нејзината должина е 300 см. Присуството на прекумерна издолжување на кабелот може да предиспонира васкуларна оклузија со развој во нив од тромбоза, формирање на вистинска папочната јазли и / или губење на папочната врвца петелки. Понекогаш многу краток папочната врвца по раѓањето може да биде причина на плацентарна абрупција, матката инверзија или формирање на кабелот хематом.

визуелизација папочната со користење на КРО Тоа може да биде корисно за оценување на нејзината должина. Покрај тоа, одржувањето на една ваква субјективна проценка е можно со истражување во "реално време". На отсуство на папочната или на прекумерната должина на неговата карактеристична на деформации на фетусот на телото на стеблото.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Презентација и пролапс на папочната врвца. Се јавуваат во отсуство на контакт на појасот (латерална…Презентација и пролапс на папочната врвца. Се јавуваат во отсуство на контакт на појасот (латерална…
Прва помош за ненадејна породувањетоПрва помош за ненадејна породувањето
Структурата на феталната плацентата. Структурата на доносени човечка плацентаСтруктурата на феталната плацентата. Структурата на доносени човечка плацента
Метод папочната артериски катетер е отстранета. Индикации за отстранување на папочната катетерМетод папочната артериски катетер е отстранета. Индикации за отстранување на папочната катетер
Структурата на хорионски ресички. Раст и развој на плацентата и хорионскиСтруктурата на хорионски ресички. Раст и развој на плацентата и хорионски
Развојот и функцијата на папочната врвца. Узи нормално папочнатаРазвојот и функцијата на папочната врвца. Узи нормално папочната
Прикачување на папочната врвца. плацентарна функцијаПрикачување на папочната врвца. плацентарна функција
Колор Доплер бубрежниот протокот на крв. Боја мапирање на папочната врвцаКолор Доплер бубрежниот протокот на крв. Боја мапирање на папочната врвца
Колор доплер сонографија на плацентата. плацентата мапирањеКолор доплер сонографија на плацентата. плацентата мапирање
Аномалии на форма, инвазијата и локализација на плацентатаАномалии на форма, инвазијата и локализација на плацентата
» » » Аномалии на папочната врвца. Ултразвучна дијагностика на абнормалности папочната