ma.gurushealth.ru

Нухална транслуценца како маркер на хромозомски абнормалности. Стандарди на нухална евалуација

А. Џозефсон et al. нухална проценетата вредност како маркер на хромозомски аберации во првото тромесечје во 1444 година жените. Кариотипизацијата врши со зголемување на нухална до 4 mm или повеќе. Во 6 фетуси нухална согласност со овие критериуми, но ниту еден од авторот забелешки не се откриваат никакви хромозомски патологија, во врска со која тие заклучија дека пред широката воведувањето на скрининг за скрининг кај општата популација е потребно понатамошно истражување.

D.L. Економидес et al. Ние врши проценка echographic фетусот анатомија на, вклучувајќи мерење на нухална транслуценца, во 2256 година жените (на возраст од 16 до 47 години, просечната - 30 години). Хромозомски абнормалности се откриени во 0,7% од случаите (16 од 2256 година). На 81% (13 од 16) се дијагностицира врз основа на откривање на зголемување на нухална над 99 перцентил со гестациската возраст (чувствителност - 44% и специфичност - 99,6%) за време на рутински ултразвучен во првиот триместар или откривање на структурни фетални аномалии (чувствителност - 38% и специфичност - 99,9%).

П. Theodoropoulos et al. Ние спроведе студија за оценување на ефикасноста на нухална транслуценца во првиот триместар (10-14 недели) за дијагноза на анеуплоидија во четири перинатална центри на Грција. Ризикот за трисомија 21, врз основа на возраста на мајката и потпретседател дебелина е пресметан за 3550 бремени жени, од кои 277 (7,8%) се жени постари од 37 години.

нухална транслуценца

Вредноста на јака простор се зголемува со CTE, каде што вредностите надминува 95 перцентил беше објавено во 101 (2,9%) пациенти. Кариотипизацијата беше изведена во 360 (10,6%) жени, од кои повеќето биле бремени жени постари од 35 години. Приспособена на ризикот на 1: 300 или повеќе е забележан во 172 (4,9%) случаи.

групата со висок ризик Тој се состои од 10 (91%) од 11 фетуси со трисомија 21 и уште еден од 11 фетуси со други хромозомски абнормалности: трисомија 18 (n = 4), трисомија 13 (n = 1), karyotypes 47XXY (n = 4), 45. X0 (n = 1) и triploid (n = 1). Така, на фреквенцијата-ложи nopolozhitelnyh резултати беше околу 5%, и точноста на дијагнозата на трисомија 21 со возраста на мајката и нухална големини - околу 90%.

Интересно е да се напомене фактот дека сите експерти ултразвук дијагностицира, кои учествувале во ова истражување, беа обучени и добија сертификати во Фондацијата за фетална медицина во Лондон. Ова доведе до единството на echographic пристапи кон евалуација на податоците, ќе забележиме следниве критериуми:

1) минималните и максималните вредности на CTE во времето на мерење беа соодветно 38 мм и 85 мм;
2) трансабдоминален ултразвук се врши со користење на конвексни сензори, освен кога се бара употреба трансвагинална пристап за да се оптимизира сликата;
3) мерење беше спроведено во рамките на сагитална рамнина фетусот скенирање, целосен преглед кој треба да се не помалку од 75% од големината на добиената слика на екранот;
4) на максимална димензии нухална мери на маркери на локацијата на курсорот на внатрешната површина на кожата на овошје и на надворешната граница на поткожното ткиво.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Зголемена нухална транслуценца во првиот триместар. Срцеви мани и зголемена нухална транслуценцаЗголемена нухална транслуценца во првиот триместар. Срцеви мани и зголемена нухална транслуценца
Доплер ултразвук на фетусот. протокот на крв во студијата на феталниот дуктус веносусДоплер ултразвук на фетусот. протокот на крв во студијата на феталниот дуктус веносус
Услови истражување нухална транслуценца. Ефект на етничка феталниот нухалнаУслови истражување нухална транслуценца. Ефект на етничка феталниот нухална
Хромозомски абнормалности на првиот триместар. Проширување на нухална транслуценца во патологијаХромозомски абнормалности на првиот триместар. Проширување на нухална транслуценца во патологија
Нухална транслуценца со хромозомски аномалии. Twin-to-twin синдром на трансфузијаНухална транслуценца со хромозомски аномалии. Twin-to-twin синдром на трансфузија
Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…
Нухална и пулсот. Узи со ектопична бременостНухална и пулсот. Узи со ектопична бременост
Физиолошки проширување на нухална транслуценца. Скрининг за фетални срцеви мани на нухална…Физиолошки проширување на нухална транслуценца. Скрининг за фетални срцеви мани на нухална…
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
Норма индикатори нухална транслуценца. Нормално нухална транслуценцаНорма индикатори нухална транслуценца. Нормално нухална транслуценца
» » » Нухална транслуценца како маркер на хромозомски абнормалности. Стандарди на нухална евалуација