ma.gurushealth.ru

Нухална транслуценца во групата со низок ризик. Патологија на бременоста низок ризик и нухална транслуценца

По акумулацијата на големи количини на податоци во врска со вредности нухална кај фетусите на бремените жени од високо-ризични групи се зголеми вниманието на проучување на овој индикатор во групата на пациенти со низок ризик од хромозомски абнормалности. Овие податоци се особено важни, бидејќи уделот на овој контингент жените сметка за поголемиот дел од случаи на различни aneuploidies.

L.J. Робертс et al. Ние оценува резултатите ehhograficheskogo скрининг во 1127 пациенти од општата популација, што се одржа закажан испит во првиот триместар (8-13 недели). Бројот на овошје со зголемување од повеќе од 3 мм VI немаше разлики во зависност од возраста на жените кои беа поделени во групи од по 5-годишна возраст интервал.
Се покажа дека само 70 (6%) на 1127 здрави бремени жени нухална ембрионот е 3 mm или повеќе.

Во уште една анализа на резултатите истражување исто контингент бремена С. Bewley et al. Откривме дека 5 имале абнормален karotip на овие 70 фетуси (3 - трисомија 21 и 2 - трисомија 18). Во овој случај, сите случаи на анеуплоидија се забележани само кај жените пркосејќи им на 39 години.

Вредноста на каишот поврзани зона 3 mm со анеуплоидија во 2,9% од пациентите (во споредба со 0,28% со VI од помалку од 3 mm), а особено со трисомија 21 (1,42% во однос на 0,19%, соодветно). Кај жените помлади од 39 години на анеуплоидија не беа откриени во секој случај.

нухална транслуценца

предвидливо важноста на позитивен резултат Тест тука VI дебели и повеќе од 3 mm во врска со трисомија 21 во оваа студија беше пониска регистрирана во групата на пациенти со висок ризик (1 од 70 во споредба со 1 надвор од 5), која ја нагласува потребата за претпазливост при екстраполација на резултатите од истражувањето добиени за високо потенцијални ризични групи на бремените жени со низок ризик.

Чувствителноста на овој тест во дијагнозата на трисомија 21 е исто така помал (33% во споредба со 76,9%). Слично на тоа, стапката на податоците од претходните студии на абортусот исто така беше повисока за жени со зголемен AM (2,9% во споредба со 1,7%).

Е. Хафнер et al. Ние врши потенцијален echographic испитување од 1972 жени кои присуствуваат за надзор над единечна бременост во периодот од 10 до 13 недели. Хромозомски абнормалности се откриени во 11 фетуси, од кои 8 дебелина ЕП е 2.5 mm или повеќе, дозволувајќи им на авторите укажуваат на тоа дека овој критериум овозможува дури анеуплоидија скрининг во истражување за општата популација.

Е. Pajkrt et al. се мери со големината на нухална транслуценца ултразвук за време на рутински преглед во 1473 бремени жени во однос на 10-14 недели. Трисомија 21 е откриен во 9 (0.6%) случаи. Скрининг врз основа на возраста на мајката во предвид, јас ќе бидам во можност да се идентификуваат само 6 (67%) од овие пациенти на фреквенција од инвазивни процедури 24%. Скрининг врз основа на регистрираните нухална големини (3 mm или повеќе), исто така, откри 67% од фетусите со трисомија 21, сепак инвазивни процедури стапка беше само 2,2%.

Авторите се направени диференцирани евалуација на комбинирана употреба echographic маркер нухална дебелина (мести со употреба на "Делта вредност" во зависност од гестациската возраст) и да се пресмета возраста на бремената жена за различни нивоа на ризик граничното прашање. Се покажа дека најмалку 1: 100 ќе ги детектира 78% од фетусите со трисомија 21 со фреквенција од 8,1% од инвазивни процедури.

придонес кариотипизацијата сите жени со ризик од 1: 300 дијагностика може да се зголеми до 100%, но фреквенцијата на инвазивни интервенции за да се зголеми на 19,8%, што сепак се уште може да биде значително помала од онаа добиена кога капакот само возраста на пациентите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Echographic и биохемиски скрининг на хромозомски абнормалности. Дијагноза на хромозомски…Echographic и биохемиски скрининг на хромозомски абнормалности. Дијагноза на хромозомски…
Зголемена нухална транслуценца во првиот триместар. Срцеви мани и зголемена нухална транслуценцаЗголемена нухална транслуценца во првиот триместар. Срцеви мани и зголемена нухална транслуценца
Доплер ултразвук на фетусот. протокот на крв во студијата на феталниот дуктус веносусДоплер ултразвук на фетусот. протокот на крв во студијата на феталниот дуктус веносус
Услови истражување нухална транслуценца. Ефект на етничка феталниот нухалнаУслови истражување нухална транслуценца. Ефект на етничка феталниот нухална
Хромозомски абнормалности на првиот триместар. Проширување на нухална транслуценца во патологијаХромозомски абнормалности на првиот триместар. Проширување на нухална транслуценца во патологија
Нухална транслуценца со хромозомски аномалии. Twin-to-twin синдром на трансфузијаНухална транслуценца со хромозомски аномалии. Twin-to-twin синдром на трансфузија
Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…
Физиолошки проширување на нухална транслуценца. Скрининг за фетални срцеви мани на нухална…Физиолошки проширување на нухална транслуценца. Скрининг за фетални срцеви мани на нухална…
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
Норма индикатори нухална транслуценца. Нормално нухална транслуценцаНорма индикатори нухална транслуценца. Нормално нухална транслуценца
» » » Нухална транслуценца во групата со низок ризик. Патологија на бременоста низок ризик и нухална транслуценца